Pogoršanje palestinsko-izraelskog sukoba rezultat je neuspjeha američke politike i ignoriranja odluka Vijeća sigurnosti UN-a, rekao je Vladimir Putin na sastanku s iračkim premijerom Mohammedom al-Sudanijem u Kremlju, koji se tako prvi put oglasio o ratu Izraela i Hamasa.

"Nažalost, vidimo naglo pogoršanje situacije na Bliskom istoku. Mislim da će se mnogi složiti sa mnom da je ovo jasan primjer neuspjeha politike Sjedinjenih Država na Bliskom istoku, koje su pokušale monopolizirati rješenje, ali se, nažalost, nisu zamarale pronalaženjem kompromisa prihvatljivih za obje strane”, rekao je Putin.

"Washington je promicao vlastite ideje o tome na koji bi se način trebalo postići rješenje i vršio pritisak na obje strane. Vršeći ovaj pritisak, SAD je svaki put zanemario temeljne interese palestinskog naroda, potrebu provedbe odluka Vijeća sigurnosti UN-a o stvaranju suverene palestinske države", rekao je još ruski čelnik, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

Putin je naglasio da rusko stajalište, kao i iračko, podrazumijeva potrebu da se šteta civilnom stanovništvu svede na najmanju moguću mjeru, odnosno na nulu.