Sve je više znakova da je ukrajinska protuofenziva doista krenula. Glavno središte borbi i dalje je na istoku Ukrajine, rekao je Kijev, a sukobi na jugu također idu u prilog tome da su ukrajinske snage pokrenule dugo očekivanu ofenzivu.

"Situacija je napeta na svim područjima bojišnice. Istok je epicentar", napisala je zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar na Telegramu. "Neprijatelj nastavlja svoje glavne napore usmjeravati u smjeru Limana, Bahmuta, Avdivke i Marinke, žestoke borbe se nastavljaju", dodala je.

Maliar je rekla da ukrajinske snage odbijaju ruske napade. Reuters nije mogao provjeriti stanje na bojištu. Serhij Čerevatji, glasnogovornik ukrajinskog istočnog vojnog zapovjedništva, rekao je da su ukrajinske snage napredovale 1.2 kilometra u blizini Bahmuta u posljednja 24 sata.

"Granatirali su bolnicu, poginuli medicinska sestra i vodoinstalater"

"Iskoristili smo neprijateljske mjere rotacije i činjenicu da jedinice koje su ušle ne poznaju područje u potpunosti i nisu uspjele izvršiti odgovarajuće izviđanje i koordinaciju. Napali smo. Već nekoliko dana napadamo", rekao je Čerevatji za ukrajinsku televiziju.

U proteklih nekoliko dana ukrajinske snage napreduju na rubovima Bahmuta s ciljem da okruže razoreni istočni grad nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu u svibnju. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da odbija ukrajinske napade u južnoj regiji Zaporižji, izvijestile su ruske novinske agencije.

Ukrajinski dužnosnici malo su spominjali situaciju u Zaporižji, ali je šef ureda predsjednika rekao da su medicinska sestra i vodoinstalater ubijeni u ruskom granatiranju bolnice u Huljajpoleu u regiji Zaporižji. Zamjenik ministra rekao je da se borbe odvijaju i na jugu Ukrajine.

Putin: Počelo je

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas ne konferenciji u Sočiju da je Ukrajina započela protuofenzivu, ali bez uspjeha. Počela je ofenziva Oružanih snaga Ukrajine. O tome svjedoči korištenje strateških rezervi. Ukrajinske trupe nisu postigle svoje ciljeve ni u jednom sektoru - zahvaljujući hrabrosti ruskih vojnika i pravilnoj organizaciji trupa", rekao je.

"Vode se žestoke borbe na ukrajinskoj južnoj fronti dok kijevske trupe nastavljaju ispitivati rusku obranu", rekao je ruskim državnim medijima dužnosnik u regiji Zaporižji kojeg podupire Kremlj. "Ukrajinske oružane snage pokušavaju izvršiti nove napade na različitim dijelovima fronte. Naše trupe čine sve što je moguće kako bi spriječile proboj duboko u obrambenu liniju", rekao je Vladimir Rogov za RIA Novosti.

"Tek je počelo. Ukrajinci još nisu angažirali svoje glavne rezerve u borbama", dodao je. U drugoj objavi na Telegramu danas ujutro Rogov je ustvrdio da su ruske jedinice osujetile ukrajinski pokušaj da potisnu ruske trupe u blizini Orihiva, jugoistočno od Zaporižje. Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je o teškim borbama u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Institut za rat: Tri velike operacije

Protuofenziva, za koju se vjeruje da je započela u nedjelju, sastojala se od tri velike operacije do sada koje su imale različite ishode, objavio je u najnovijem izvješću Institut za proučavanje rata. "Uspjeh jedne od njih, napad u blizini Orihiva u zapadnoj Zaporižji u noći sa srijede na četvrtak, bio je ograničen, ali značajan. Ukrajina je izgubila neka od zapadnih vojnih vozila, a Rusija je navodno vratila svoje položaje u tom području do četvrtka navečer", stoji u izvješću.

Dodaje se da ruski odgovor na ovaj napad sugerira da su se njihove snage branile na način na koji su se i pripremale. U izvješću se dodaje da operacija u četvrtak "ne predstavlja puni opseg ukrajinskih sposobnosti u trenutnoj protuofenzivi".

Američki dužnosnici: Ukrajinci pretrpjeli značajne gubitke u protuofenzivi

"Ukrajinske snage pretrpjele su gubitke teške opreme, ali i ljudstva, budući da su naišle na veći otpor od očekivanog", rekla su dva visoka američka dužnosnika za CNN. Jedan dužnosnik kaže da ti veliki gubici uključuju MRAP oklopna vozila isporučena iz SAD-a.

"Ukrajinske snage uspjele su pregaziti dio ruskih snaga na istoku oko Bahmuta. Međutim, ruske snage, naoružane protutenkovskim projektilima, granatama i minobacačima, pružile su čvrst otpor", navode izvori za CNN. I ovi američki dužnosnici, kao i ISW, napominju da se ne očekuje da će ovi gubici imati velikog utjecaja na protuofenzivu.