Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je u srijedu rušenje brane Kahovke u južnoj Ukrajini kao "barbarski čin" Kijeva, tijekom telefonskog razgovora s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Barbarski čin s ciljem uništenja hidroelektrane Kakhovke u regiji Herson doveo je do ekološke i humanitarne katastrofe velikih razmjera", rekao je Putin, prema priopćenju Kremlja, prenosi Hina.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev rekao je u srijedu da Sjedinjene Države, Britanija i njihovi saveznici u NATO-u moraju "snositi odgovornost" za uništenje brane Kahovke, izvijestila je novinska agencija TASS.

Rekao je da zemlje "koordiniraju aktivnosti Ukrajine" i stoga su "dale suglasnost za bombardiranje".

Brana je pukla rano u utorak, oslobodivši bujice vode koje su poplavile velike dijelove ukrajinske južne regije Herson.

Erdogan poziva na međunarodnu istragu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan predložio je u srijedu ukrajinskom i ruskom predsjedniku osnivanje međunarodnog istražnog povjerenstva, nakon rušenja brane Kahovke, na jugu Ukrajine.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, "predsjednik Erdogan je rekao da bi se moglo osnovati povjerenstvo u kojemu će sudjelovati stručnjaci zaraćenih strana, UN i međunarodna zajednica, uključujući Tursku", navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Zadaća povjerenstva bila bi provesti "temeljitu istragu o rušenju brane Kahovke", dodaje Ankara.

Erdogan, koji je zatim razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, želi da istraga "ukloni svaku sumnju", ističe ured u odvojenom priopćenju.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napad na branu koja je vodom opskrbljivala Krim, koji je Rusija anektirala 2014., a na području je koje ukrajinske snage žele osloboditi.