Namjeru SAD-a da pošalje tenkove i teško naoružanje u države članice NATO-a koje graniče s Rusijom službena Moskva doživljava kao najagresivniji korak Pentagona još od Hladnog rata. To je u svojoj izjavi, koju prenosi agencija Interfax, izjavio ruski dužnosnik u ministarstvu obrane general Jurij Jakubov.

"Rusija neće imati druge opcije nego da ojača svoje snage i resurse na zapadnoj strateškoj fronti", izjavio je Jakubov.

Ruski odgovor mogao bi uključiti isporuku projektila ruskoj teritoriju Kalinjingrada, koji se nalazi između Poljske i Litve, a u izgledu je povećanje broja vojnika u Bjelorusiji.

U međuvremenu je i predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio da će do kraja godine njegova država ojačati svoj nuklearni arsenal, kojega će obogatiti s više od 40 novih interkontinentalnih balističkih projektila. Tijekom posjeta jednom sajmu oružja, Putin je rekao da će spomenuti projektili biti otporni čak i na tehnički najnaprednije sustave obrane.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg Putinovu je najavu osudio, tvrdeći da je 'mahanje nuklearnom sabljom neopravdano, destabilizirajuće i opasno'.

Washington je bio najavio da će držanjem oružja na savezničkom teritoriju potpomognuti vladama koje su frustrirane neadekvatnom reakcijom NATO pakta na poteze Rusije. Plan uključuje opremu za 150 vojnika u Litvi, Latviji i Estoniji, te slanje dodatne opreme za 750 vojnika u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i eventualno Mađarskoj.

Poljski ministar obrane Tomasz Siemoniak rekao je da očekuje konačnu odluku SAD-a unutar nekoliko tjedana, te je naglasio kako je Poljskoj važno da se izgradi stalna prisutnost savezničke američke vojske na poljskom teritoriju. (jutarnji.hr)