Predsjednik Rusije Vladimir Putin odobrio je Srbiji isporuku šest "migova 29" i kontingent oklopnih vozila - doznaju "Novosti".

Prema informacijama iz državnog vrha, o ovoj temi se iza zatvorenih vrata razgovaralo na nedavnoj sednici mješovitih odbora za suradnju između dvije države, iako su obe strane posle sastanka objavile štura i protokolarna priopćenja.

Ovaj značajan potez lidera iz Kremlja, koji može da dobiti i geopolitičku aromu, ne znači da je rusko naoružanje praktično na pragu. Jer, Rusi su, kako prenose izvori ovog medija, ovim manevrom lopticu prebacili u dvorište Srbije.

Sada se navodno očekuje i službeni odgovor predsjednika Tomislava Nikolića i Vlade Srbije, a prepreka za realizaciju posla mogla bi biti i predviđena cijena remonta postojećih letjelica. Naime, Moskva je navodno stavila na stol da je za popravku lovaca, koji su u upotrebi, i prateće opreme neophodno oko 50 milijuna dolara. To je srpskoj strani bilo skupo, pa je na scenu stupio ruski ministar obrane Sergej Šojgu, koji je, kako se priča, uspio sniziti cijenu. Sada je na potezu Srbija, koja mora pažljivo izvagati i ekonomsku računicu, ali i političke posljedice koje sa sobom nosi moguća nabavka ruske ratne tehnike.

Posao sa Rusijom bio bi epilog višegodišnjih napora Srbije da, poslije tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju. Zastarjelo zrakoplovstvo sve bliži datum isteka resursa srpskim "migovima" najveći su problem oružanih snaga Srbije.

Na sastanku mješovitog povjerenstva bilo je reči i o nabavci PVO sistema "buk", ali je procijenjeno da Srbija trenutno nije u stanju da izdvoji novac za ovu vrstu tehnike. "Buk" je jedan je od najpopularnijih raketnih sustava za obranu neba na svijetu. Njegova cijena, neslužbeno, je oko 60 milijuna dolara po jednom divizionu.

Da bi Srbija trebalo učiniti maksimum da realizira ovaj posao smatra nekadašnji zapovjednk Ratnog zrakoplovstva general Spasoje Smiljanić. On ističe da je jačanje Ratnog vazduhoplovstva sada jedan od najvažnijih državnih interesa.

''Srbija je vojno neutralna država i tako se i ponaša. Jedan od naših najvažnijih zadataka jeste jačanje oružanih snaga. Ukoliko su uvjeti koje su ponudili Rusi realni, nema razloga da se posao ne zaključi. Vijek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019, što znači da je posljednji čas da počne remont postojećih letjelica. Postoje i najave da će se u proračunu za 2017. godinu prvi put poslije više godina naći i novac namijenjen Ratnom zrakoplovstvu'', istaknuo je Spasojević.