Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je u ponedjeljak Krim i obilježio petu godišnjicu ruske aneksije tog područja od susjedne Ukrajine.

Putin je sudjelovao u svečanostima u povodu obilježavanja tog događaja, uključujući i inauguraciju električne centrale Balaklavskaja u Sevastopolju i u Simferopolju, izvijestili su državni mediji.

Putin je nazočio svečanosti u Sevastopolju, a onu u Simferopolju je pratio putem video konferencije. U Sevastopolju je nazočio i glazbenom koncertu, održao je govor te se sastao s lokalnim stanovnicima i poslovnim ljudima."Danas je napravljen još jedan važan korak u jačanju energetske sigurnosti Krima, kao i cijele Ruske Federacije, a u cilju razvoja gospodarstva i infrastrukture u regiji", rekao je Putin.

Rusija se od aneksije bori s problemom opskrbe Krima električnom energijom. Ukrajina je prije aneksije osiguravala 80 posto električne energije tom poluotoku, javlja HINA.

Elektrane u Sevastopolju i Simferopolju djelomično su puštene u pogon prošle godine, no u ponedjeljak su počele raditi punim kapacitetom.

Krim će zahvaljujući novim elektranama moći u potpunosti podmirivati svoje energetske potrebe, rekao je njegov glasnogovornik.

Ruske snage okupirale su ključne točke na Krimu, poluotoku na kojem se nalazi jedna od glavnih ruskih pomorskih baza na Crnom moru, kao odgovor Kijevu na svrgavanje proruskog predsjednika početkom 2014.

U međuvremenu je buknula i proruska separatistička pobuna u istočnim ukrajinskim regijama Donjecku i Luhansku. Do sada je tom sukobu ubijeno oko 13.000 ljudi.

Zbog aneksije Krima, zapadne sile, uključujući EU i SAD, su uvele brojne gospodarske sankcije Rusiji , a Moskva je odgovorila sličnim mjerama odmazde.