Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su optužbe protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa o navodnoj saradnji s Rusijom naškodile američkom političkom sistemu i pokazale su nepoštovanje prema onima koji su glasali za Trumpa.

Obraćajući se na godišnjoj konferenciji za novinare, Putin je ponovo odbacio navode o miješanju u američke predsjedničke izbore, rekavši da su optužbe protiv Trumpa širili njegovi politički protivnici u pokušaju da oslabe njegov legitimitet.

Kazao je da je zbunjen unutrašnjim političkim previranjima u Sjedinjenim Državama, istaknuvši da su ona nanijela štetu unutrašnjoj političkoj situaciji u SAD-u i pokazala su "manjak poštovanja prema glasačima" koji su izabrali Trumpa.

Naglasio je Trumpova postignuća, rekavši da je širenje tržišta pokazalo povjerenje ulagača u Trumpov ekonomski kurs.

Putin je izrazio nadu u oporavak rusko-američkih odnosa, naglašavajući da dvije  zemlje trebaju sarađivati u bavljenju globalnim izazovima.

Također je kazao da je Rusija zabrinuta američkim razmatranjem povlačenja iz ključnih sporazuma o smanjenu nuklearnih arsenala, dodajući da će se Moskva pridržavati njih.

Putin je izjavio da će Rusija "zaštiti svoju sigurnost bez ulaska u utrku u naoružanju". Dodao je da će ruska vojna potrošnja u narednoj godini dostići 2,8 triliona rublji (oko 46 milijardi dolara), u poređenju s budžetom Pentagona od oko 700 milijardi dolara.

Naglasio je da je Rusija posebno zabrinuta onim što smatra američkim kršenjem sporazuma o nuklearnom neširenju iz vremena Hladnog rata koji zabranjuje korištenje dugometnih projektila. SAD su optužile Rusiju za kršenje sporazuma, što Moskva negira. Putin tvrdi da su američke optužbe dio "propagandne kampanje" koja bi otvorila put za američko povlačenje iz sporazuma.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u svojoj zemlji, Putin je izjavio da je ruska ekonomija izašla iz recesije i da je na putu ka solidnom rastu.

Kazao je da rast ruske ekonomije u ovoj godini iznosi 1,6 posto, naglašavajući da je njegova zemlja prevazišla negativne posljedice kombinacije pada cijena nafte i zapadnih sankcija.

Istakao je i rekordne prinose žita u ovoj godini rekavši da je Rusija postala vodeći svjetski izvoznik žita.

Također je naglasio da su se strana ulaganja u Rusiju udvostručila u ovoj godini i da su dostigla 23 milijarde dolara. Ruski čelnik je izjavio da je njegova zemlja zabilježila i najnižu inflaciju u ovoj godini od raspada Sovjetskog Saveza.

Putin je također izjavio da će modernizirati rusku ekonomiju ukoliko bude reizabran na novi mandat u martu naredne godine. Želi da vidi Rusiju "zagledanu u budućnost" stvaranjem fleksibilnije ekonomije i jačanjem njene efikasnosti.

Putin, koji uživa podršku 80 posto glasača, trebao bi ostvariti laganu pobjedu na izborima 18. marta.

Kazao je da vidi razvoj zdravstvene zaštite i obrazovanja među vodećim prioritetima ukoliko pobjedi. Volio bi vidjeti više političkog natjecanja koje bi pomoglo u balansiranju ruskog političkog sistema.

Putin je izjavio da će se natjecati na izborima kao nezavisni kandidat, u namjeri da pokaže distancu od vodeće stranke pod kontrolom Kremlja, Jedinstvena Rusija, prenosi Associated Press.