Rusija ne prekida svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu prijeko potrebnog ukrajinskog žita preko crnomorskih luka, već ga suspendira, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Riječ je o prvoj izjavi Putina na tu temu otkako je Moskva u subotu objavila da zamrzava sudjelovanje u crnomorskom sporazumu uz posredovanje Ujedinjenih naroda nakon, kako je rekla, velikog napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na njezinu flotu na Krimu.

"Ne kažemo da prestajemo sudjelovati u ovoj operaciji. Ne. Kažemo da je suspendiramo", rekao je Putin na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Putin je rekao da su ukrajinski dronovi išli istim koridorima koje su koristili brodovi sa žitom. “I time su stvorili prijetnju kako našim brodovima, koji moraju osigurati siguran izvoz žitarica, tako i civilnim brodovima koji se time bave”, rekao je. Kijev nije preuzeo odgovornost za napad.

Ostali sudionici posla nastavili su s izvozom žitarica u ponedjeljak, iako je Rusija rekla da je to riskantno.

"Ukrajina mora jamčiti da neće biti prijetnji civilnim plovilima ili ruskim opskrbnim plovilima", rekao je Putin, ističući da je prema uvjetima sporazuma Rusija odgovorna za sigurnost.