Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je vrata ustavnim promjenama koje bi mu omogućile da ostane na vlasti do 2036. ako tako odluči, i ako se s time složi Ustavni sud.

Putin, koji je u siječnju najavio ustavne promjene, po ruskom ustavu trebao bi odstupiti s dužnosti 2024. kada mu završi drugi uzastopni predsjednički mandat.

Ali obraćajući se Dumi, donjem domu parlamenta, Putin je na neki način sugerirao da daje svoju privolu na prijedlog koji bi formalno 'resetirao' broj njegovih predsjedničkih mandata na nulu.

"U načelu, ta bi opcija bila moguća, ali pod jednim uvjetom - da Ustavni sud donese službenu odluku da takav amandman nije u suprotnosti s načelima i glavnim odredbama ustava", rekao je Putin obraćajući se zastupnicima Dume koja je raspravljala o ustavnim promjenama.

Kada bi ta mjera bila usvojena i prošla na referendumu, Putin bi mogao imati još dva šestogodišnja mandata.

Obnašao ukupno 4 mandata

Putin je ukupno obnašao četiri predsjednička mandata a bio je i premijer. Ruskom političkom pozornicom dominira dva desetljeća. Kritičari su ga optužili da će iskoristiti promjene ustava za ostanak na vlasti nakon 2024. On nije otkrio kakve ima planove nakon tog datuma, ali je rekao da ne zagovara sovjetsku praksu doživotnih čelnika.

Valentina Tereškova, parlamentarna zastupnica iz redova Jedinstvene Rusije, predložila je parlamentu promjene ustava kojima bi se ili ukinulo ograničenje broja predsjedničkih mandata ili donio amandman koji bi omogućio Putinu da se ponovno kandidira.

U svom obraćanju Dumi nakon njezina prijedloga, Putin je rekao kako je Rusiji potrebna snažna predsjednička vlast, ali se izjasnio protiv ukidanja ograničenja broja predsjedničkih mandata kazavši kako to smatra neprikladnim, prenose agencije RIA i TASS.

Istaknuo je da je promjena vlasti potrebna kako bi se osigurala dinamika razvitka zemlje.