Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u čestitci pohvalio "dragog prijatelja", kineskog kolegu Xi Jinpinga u prigodi njegova 70. rođendana, pozivajući na jačanje njihovih veza dok traje rat u Ukrajini. "Dragi prijatelju, želim vam dobro zdravlje, sreću, napredak i uspjeh", napisao je Putin u brzojavu objavljenom na web stranici Kremlja.

"Očekujem nastavak našeg konstruktivnog dijaloga i čvrstu suradnju u aktualnim bilateralnim, regionalnim i međunarodnim pitanjima na dobrobit ruskog i kineskog naroda", istaknuo je.

Spominjao "jačanje partnerstva i strateške suradnje"

Ruski predsjednik je ujedno pohvalio Xi Jinpinga ocijenivši da je Kina pod njegovim vodstvom ostvarila dojmljiv uspjeh: "Kinesko gospodarstvo pokazuje snažan rast, životni standard građana je porastao, a položaj Pekinga na međunarodnoj pozornici se učvrstio."

Putin je uz to pozdravio "napore" kineskog kolege za jačanje "partnerstva i strateške suradnje" Moskve i Pekinga. Rusija i Kina održavaju čvrste veze koje su se dodatno ojačale od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. i mnoštva zapadnih sankcija koje su pogodile rusko gospodarstvo.

Peking strogo pazi da ne osudi napad Rusije na susjednu Ukrajinu. Kineski predsjednik Xi Jinping je u ožujku posjetio Moskvu, gdje je najavio "novu eru" u vezama dviju zemalja.