Ruski predsjednik Vladimir Putin iznio je danas na svojem godišnjem obraćanju naciji bombastičnu najavu: izmjene ustava o kojima bi Rusi glasali  na referendumu.

A te bi izmjene, čini se, otvorile prostor da osoba koja vlada Rusijom već 20 godina ostane na vlasti i nakon što mu četvrti predsjednički mandat istekne 2024., piše britanski Independent. Trenutno predsjednik predstavlja kandidata za premijera parlamentu koji glasa o njegovom postavljanju.

Ruski predsjednik također je predložio jačanje uloge Državnog vijeća, vladinog tijela koje trenutno također vodi, a za koje mnogi vjeruju da bi mu moglo poslužiti kao tijelo preko kojeg će neformalno ostati na vlasti nakon 2024.

Želi oslabiti poziciju predsjednika kako bi mogao kontrolirati nasljednika?

Među promjenama koje je predložio Putin je davanje novih ovlasti parlamentu da bira premijera i vladu te maksimalna granica od dva mandata. Amandmani na ustav osigurali bi "razvoj Rusije kao socijalne i pravne države", rekao je Putin.

U isto vrijeme, negirao je da bi te promjene značile udaljavanje s ruskog predsjedničkog sustava. Predsjednik bi i dalje mogao otpustiti premijera, no u isto vrijeme, čini se da bi moć Putinovog nasljednika bila drastično oslabljena u odnosu na vladu, parlament, a možda i neke druge institucije.

Osim toga, Putin je u svom govoru priznao da postoji "zahtjev za promjenom" jer "previše Rusa" živi u siromaštvu, što je zanimljivo s obzirom na to da dolazi od nekoga tko je 20 godina na vlasti, bilo kao premijer ili predsjednik. Putin za ekonomske probleme zemlje krivi loše demografsko stanje i ekonomski kolaps za vrijeme Borisa Jeljcina - prije nekih 25 godina.