Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je naputak ruskim državnim medijima prema kojemu im je zabranjeno spominjanje Romana Abramoviča u izvještavanjima o mirovnim pregovorima s Ukrajinom. Odluka da se oligarhovo ime ukloni iz svih vijesti donesena je nakon što je milijarder početkom ožujka u Kijevu otrovan kemijskim ratnim agensom.

- Prokremljovskim medijima zabranjeno je spominjati ulogu biznismena Romana Abramoviča u pregovorima između Rusije i Ukrajine. Ovu informaciju, uz uvjet da ostanu anonimni, našoj redakciji potvrdili su predstavnici TV kanala Moskva-24, novinske agencije TASS i još jednog velikog provladinog Telegram kanala. Jedan od izvora rekao je kako im je 30. ožujka od vlasti stigla sljedeća naredba: 'Više ne spominjemo da Abramovič sudjeluje u pregovorima' - objavila je na kanalu Telegram Ksenia Sobčak (40), vodeća ruska oporbena političarka i istaknuta novinarka.

Sobčak je i bivša kandidatkinja za predsjedničke izbore, koja je na istima 2018. godine, u anketi za koju se smatra da je bila namještena u Putinovu korist, završila na četvrtome mjestu. Putina je poznavala od djetinjstva, a on je prisustvovao i njezinu krštenju. Njezin pokojni otac Anatoli Sobčak u Lenjingradu je bio Putinov profesor prava i mentor.

Kasnije, nakon što je Putin dao ostavku kao špijun KGB-a, Anatoli Sobčak imenovao ga je za svojega zamjenika na mjestu gradonačelnika Lenjingrada, koji je poslije preimenovan u Sankt Peterburg.

Senatorica Ljudmila Narusova, majka Ksenije Sobčak, oštro je napala Putinov rat u Ukrajini. Optužila je Putina za "besramne laži" u izvještavanju o ratu na državnoj televiziji, a javno ga je prozvala i jer nije organizirao povratak tijela ubijenih vojnika u Rusiju.

Državni mediji u Rusiji i inače često dobivaju naredbe iz Kremlja o tome što smiju, a što ne smiju objavljivati, prenosi Daily Mail.

Roman Abramovič (55) prestao se spominjati u državnim medijima u utorak oko 13 sati po moskovskome vremenu.

U zapadnim izvješćima, bivši vlasnik nogometnog kluba Chelsea prikazan je kao ključna osoba u pregovorima - opisuju ga kao nekoga "tko je u stanju graditi mostove", čak i dok postoji sumnja da je istodobno nastojao sačuvati svoje bogatstvo pogođeno sankcijama koje su uvedene protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

I ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je na SAD da ga ne sankcioniraju zbog njegove posredničke uloge u mirovnim pregovorima. Dosad su Rusi govorili kako Abramovič nije dio njihove službene delegacije, ali je uključen u pregovore s Kijevom.

- Ovu zabranu potvrđuje i činjenica da nije bilo niti jednog spominjanja Abramovičeva imena u novinskim agencijama nakon 13 sati od utorka, 29. ožujka. Osim toga, u večernjim emisijama na Kanalu 1 i Rossiya 1, koji su glavni programi pod kontrolom države, u kojima su pregovori bili glavna tema, nisu rekli niti riječ o Romanu - objavile su Ostorozhno Novosti.

Podsjetimo, Abramovič i još dvojica pregovarača otrovani su početkom ožujka u Kijevu. Stručnjaci smatraju kako je riječ o kemijskom agensu iz Prvog svjetskog rata kloropikrinu ili niskoj dozi novičoka. Vlasniku Chelseaja bilo je potrebno bolničko liječenje u Istanbulu nakon što je s pregovora u Ukrajini odletio u Tursku.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je kako tvrdnje o trovanju nisu točne: "Ovo je obično širenje informacijske panike, radi se o informacijskoj sabotaži, informacijskom ratu. Izvješća o trovanju nisu istinita. Očito treba snažno filtrirati protok takvih informacija", piše Jutarnji list