Ruski predsjednik Vladimir Putin pripremio je nacrt zakona kojim se predviđa izbacivanje dolara i eura iz razmjene među članicama Zajednice nezavisnih država. To će značiti kreiranje jedinstvenog financijskog tržišta između Rusije, Armenije, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i drugih članica bivšeg Sovjetskog saveza, javlja Russia today.

"Ovo bi pomoglo većoj upotrebi nacionalnih valuta u inozemnim trgovinskim transakcijama i u financijskim uslugama, stvarajući preduvjete za veću likvidnost na tržištima domaćih valuta", navodi se u priopćenju Kremlja.

Pomenuti nacrt zakona bi, također, pomogao pojednostavljenju trgovine u regiji, kao i dostizanju makroekonomske stabilnosti, prenosi B92.

Kako navodi Russia today, članice Euroazijske ekonomske unije (EEU) su razgovarale o mogućnosti prelaska na nacionalne valute, a prema ugovoru potpisanom između Rusije, Bjelorusije, Jermenije i Kazahstana, obavezni prelazak na obračun u nacionalnim valutama se mora dogoditi između 2025-2030. godine.

U ovom trenutku, oko 50 posto obrta unutar članica EEU se obavlja u dolarima i eurima, što povećava zavisnost tog bloka od država koje emituju ove valute. Izvan ZND-a i EEU, Rusija i Kina također poduzimaju napore da ograniče dominaciju dolara, prenosi Russia today.