Stručnjak za Rusiju i biograf Vladimira Putina, Boris Reitschuster, u svojoj novoj knjizi 'Putinov skriveni rat' tvrdi da je vojska ruskih 'spavača' diljem Europe rasprostranjena u školama za obuku poput onih za borilačke vještine, gdje rade kao treneri. Njemački autor tvrdi da je vidio izvješća njemačke obavještajne službe u kojima je to detaljizirano.

Iako, tvrdi on, u ovim školama većinom treniraju obični sportaši, iz pozadine konce navodno vuče ruska vojna obavještajna služba (GRU) i ruske specijalne jedinice. Škole uglavnom, kaže Reitschuster, vode bivši agenti i pripadnici ruskih specijalnih jedinica. Na taj način one služe kao savršen paravan za tajne aktivnosti, prenosi njemački Bild.

'Ove borbene jedinice u neprijateljskoj zemlji predstavljaju glavni oslonac Putinovog skrivenog rata protiv Zapada. To znači da vođa Kremlja i bivši šef obavještajaca Putin ima direktan pristup mreži za obuku elitnih boraca na Zapadu', tvrdi autor biografije o Putinu.

Jedinice o kojima Reitschuster govori, barataju tehnikom borbe prsa u prsa, ali i borbe noževima. Prema informacijama do kojih je došao Bild, ove grupe djeluju u okviru pokreta Pegida i njegovih ogranaka, kao i smišljenih kampanja za širenje dezinformacija među ruskim Nijemcima. One koji se upuste u suradnju s Kremljem, tvrdi Reitcshuster, škole redovno šalju u Rusiju na usavršavanje u rukovanju oružjem i eksplozivom. Do sada je navodno identificirano oko 300 muškaraca u Njemačkoj koji su prošli obuku i poslani na treninge u Moskvu, a među njima su vojnici i policajci.

Analiza njemačke obavještajne službe pokazala je da su ciljevi Putinove specijalne postrojbe u Europi da 'izazovu nerede i nestabilnost te da šire nedemokratska uvjerenja'. Tako je plasirana i teorija da Putin pokušava srušiti njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Iz Kremlja se još nisu oglasili o ovim tvrdnjama, prenosi Daily Mail.