Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zaglavljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz, prenosi Hina.

U sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu, Putin je rekao da je Europa samo ''djelomično'' ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućuju prodaju i distribuciju ruskih gnojiva diljem svijeta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Europske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i prozvao EU da se ponaša ''sebično'' ukidajući sankcije samo kada je riječ o njenim članicama.

''Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. A što je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijim?'', upitao je Putin na samitu.

U sklopu dogovora s Ukrajinom, Turskom i UN-om koji je postignut u srpnju, Rusiji je dopušteno da prodaje svoja gnojiva na globalnom tržištu, no morala je ukinuti blokadu južnih ukrajinskih morskih luka i dopustiti Ukrajini izvoz žitarica.

Putin je rekao da trenutno u europskim lukama stoji oko 300 tisuća tona gnojiva koje je Rusija spremna besplatno poslati zemljama u razvoju kada sankcije budu ukinute.