Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu kako je Rusija spremna iduće godine rasporediti prvu pukovniju hipersoničnih projektila sposobnih za nuklearne napade, rekavši kako to znači da Rusija sada ima novi oblik strateškog oružja.

Putin je to izjavio nakon što je u svome uredu u Moskvi nadgledao testiranje novog raketnog sustava Avangard.

"Ovaj test, koji je upravo završio, bio je u potpunosti uspješan", rekao je Putin na sastanku vlade.

"Od sljedeće 2019. godine, ruske oružane snage dobit će nove interkontinentalne strateške sustave Avangard. (...) To je velik trenutak za oružane snage Rusije. Rusija je dobila novi sustav strateškog oružja", istaknuo je Putin.
 

Moskva ističe da je novi raketni sustav, jedno od nekoliko novih oružja koje je Putin najavio u ožujku, vrlo pokretan, što mu omogućuje da lako izbjegava obrambene raketne sustave.

U ratobornom govoru najavio širok spektar novih oružja

Putin je testiranje pratio iz svojeg ureda u Moskvi. Kremlj je u priopćenju naveo da je projektil Avangard lansiran s lokacije u jugozapadnoj Rusiji i da je uspješno pogodio i uništio metu na dalekom istoku Rusije.

Putin je najavio širok spektar novih oružja u ožujku, uključujući Avangard, u jednom od ratobornijih govora u nekoliko godina. Tada je naglasio kako projektili mogu pogoditi metu na bilo kojem kraju svijeta i izbjeći američke sustave raketne obrane.