Ruski predsjednik Vladimir Putin susreo se u četvrtak s čečenskim vođom Ramzanom Kadirovim, tri dana nakon što je potonji kazao da je ponosan na svog 15-ogodišnjeg sina koji je premlatio zatvorenika optuženog da je spalio Kuran.

Kratka video snimka prikazuje dvojicu političara u kratkom razgovoru, bez spominjanja agresivnog incidenta kojeg su osudili čak i neki prokremaljski tvrdolinijaši.

Putin je rekao da postoji "pozitivna dinamika" u Čečeniji, uvelike zahvaljujući Kadirovu i njegovom timu. Kadirov je Putinu, pokazuje snimka, uručio nekoliko dokumenata.

Putin je Kadirovu dao slobodne ruke u upravljanju južnom muslimanskom regijom u zamjenu za održavanje stabilnosti i lojalnosti nakon ratova u 1990-ima i 2000-ima u kojima se Čečenija pokušala odvojiti od Moskve.

Kadirov njeguje imidž nemilosrdnog Putinovog saveznika i agresivnog navijača za ruski rat u Ukrajini, ali neki komentatori sugeriraju da je ovaj tjedan prešao granicu podržavši napad svog sina Adama na zatvorenika Nikitu Žuravela.

Objavio je video na kojem se vidi kako mlađi Kadirov šakama i nogama udara Žuravela dok se zatvorenik stisnuo u stolcu. Kadirov je rekao da je ponosan na svog sina jer je stekao "odrasle ideale časti, dostojanstva i obrane svoje vjere".

Navodno spaljivanje Kurana nije se dogodilo u Čečeniji, ali su ruski istražitelji rekli da su Žuravela prebacili u čečenski pritvor jer su tamošnji muslimani sebe vidjeli kao žrtve incidenta.

O Kadirovljevom zdravlju puno se u posljednje vrijeme nagađalo, a ranije ovaj mjesec kružile su glasine da je mrtav ili u komi.

Prošli tjedan objavio na Telegramu da je dobro, te da je razlog putovanja u moskovsku bolnicu bio posjet bolesnom ujaku.