Ruske prijave kandidata za predsjedničke izbore su zatvorene, a popis uključuje i trenutnog predsjednika Vladimira Putina, za kojeg se očekuje da će pobijediti, te još tri političara od kojih svi podržavaju "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, izvijestila je ruska novinska agencija TASS.

Na popisu se nije našao ruski antiratni kandidat Boris Nadeždin nakon što mu je državno izborno povjerenstvo (CEC) u četvrtak zabranilo da se kandidira, davši kao razlog pronalazak nedostataka u prikupljanju potpisa potrebnih za podršku njegovoj kandidaturi.

CEC je uz Putina kao kandidate naveo Vladislava Davankova, zamjenika predsjednika ruske Dume i člana kluba Novih ljudi; Leonida Slutskog, čelnika Kremlju lojalne ultranacionalističke Liberalno-demokratske stranke (LDPR); i Nikolaja Kharitonova, kandidata Komunističke partije.

Nadeždin će se žaliti Vrhovnom sudu

Očekuje se da će Putin, koji je izabrao kandidirati se kao neovisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, i koji je od 2000. vrhovni čelnik Rusije, lako pobijediti na izborima u idućem mjesecu.

Iako nitko nije očekivao da će Nadeždin - koji je Putinov rat u Ukrajini okarakterizirao kao "fatalnu grešku" - pobijediti, njegova žestoka kritika iznenadila je neke analitičare. Kremlj je priopćio da ga ne vidi kao ozbiljnog konkurenta Putinu.

Nadeždin je u četvrtak rekao da će osporiti odluku CEC-a na ruskom Vrhovnom sudu. Rat koji Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom" bliži se kraju svoje druge godine. Ubio je tisuće s obje strane, raselio milijune Ukrajinaca i pretvorio mnoštvo gradova i sela u ruševine.