"Rusija bi se odmah vratila u crnomorski sporazum ako ispunite zahtjeve", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. Pritom je optužio zapadne zemlje za iskrivljavanje sporazuma.

Podsjetimo, Rusija se u ponedjeljak povukla iz takozvane Crnomorske inicijative za žitarice, odnosno nije produljila dogovor tvrdeći da UN i zapadne zemlje nisu ispunili njene zahtjeve. Iako zapadne sankcije predviđaju izuzeća za hranu i gnojiva, Kremlj tvrdi da sankcije usmjerene na ruske pojedince koji se bave proizvodnjom gnojiva i na njenu državnu poljoprivrednu banku otežavaju vlastiti izvoz.  

"Zapad je učinio sve da poremeti sporazum"

Moskva je u više navrata prijetila da će napustiti sporazum ako se ne ukinu sankcije i ako se državnu poljoprivrednu banku ponovno ne primi u međunarodni sustav plaćanja SWIFT.

"To je čista bahatost i drskost. Prazna obećanja. I time su se samo kompromitirali. Narušen je autoritet, između ostalog, vodstva tajništva UN-a, koje je zapravo djelovalo kao jamac sporazuma", rekao je Putin tijekom današnjeg sastanka, a prenosi CNN.

"Moskva je pokazala čudo od tolerancije, neprestano smo do sada produžavali sporazum. Zapad je učinio sve da poremeti sporazum", kazao je Putin i dodao da su Rusiju opstruirali pri doniranju gnojiva najsiromašnijim zemljama.

"Ne trebaju nam obećanja. Trebate ispuniti uvjete"

"Nastavak sporazuma o žitaricama u obliku u kojem je postojao izgubio je svaki smisao. Zato smo se usprotivili daljnjem produljenju. Moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, financijske institucije koje pomažu opskrbu hranom i gnojivima. To uključuje njihovu neposrednu vezu s međunarodnim bankovnim sustavom SWIFT", naveo je ruski predsjednik.

"Ne trebaju nam obećanja. Trebate ispuniti uvjete", dodao je.