Kada otvorimo kesicu i osjetimo zanosan miris pržene i svježe mljevene kave, možda nismo ni svjesni koji je put i proces proizvodnje ta kava ''preživjela'' da bi prijala našim čulima i da bi uživali u njenom jedinstvenom i mirisu i ukusu.

Jer kava koju mi pijemo je savršena kombinacija dvije najpoznatije sorte kave Arabica i Robusta.

Profesionalac sa istančanim ukusom ili popularno Cup tester vrši procjenu kvaliteta sirove kave, te istu degustira i bira najbolja zrna ovogodišnje berbe od navedenih sorti sa plantaža Brazila, Kolumbije, Indije, Kambodže, Laosa, Vijetnama ili Mijanmara.

Nakon toga kava se brodovima transportira u najbližu luku gdje se vrši druga kontrola, a treća kontrola je po dolasku u proizvodni pogon. Transportira se u vrećama od jute, najčešće u pakovanju od 60 kilograma po vreći.

Veoma bitan faktor proizvodnje kave je tehnološka oprema, skladištenje, prženje, mljevenje, te na kraju i pakiranje kave. A svakako i savršen postotak udjela ove dvije najpoznatije i najkvalitetnije sorte kave.

Tajna savršene šalice kave leži u pažnji, stručnosti i posvećenosti kojom se odnosi prema svakom zrnu, u prepoznatljivom mirisu i ukusu i povjerenju potrošača.

Prženje kave je prva promjena kave, jer zeleno zrno dobiva drugu boju te naraste i do 100%, i upravo tada nastaju promjene ukusa i arome. Treba biti veliki majstor da se pravilno i pravovremeno završi prženje, jer je to čitav proces raznih elemenata i toplog zraka.

Ono je presudno kako bi se sačuvalo ono najbolje u kavi, jer u slučaju nedovoljno pržene kave pojavljuje se kiselost.

Nakon prženja i mljevenja kave, veoma bitno je i pravilno pakiranje, jer je upravo kisik najveći neprijatelj kave.

Prilikom pakiranja koristi se azot kako bi se izbacio kisik, a tako upakirana kava je sigurna punu godinu dana.

Ukoliko biste je probali sad ili za godinu dana, ona je potpuno ista. Folija u koju se pakuje kava ne smije da ima mikroporoznost, što garantira aromu kave do krajnjeg roka upotrebe.

Pa tako, kada sljedeći put otvorite kesicu i osjetite zanosni miris vašeg omiljenog napitka u čijem ukusu i mirisu uživaju vaša čula, s pravom možete reći – E to je kava!