Skoro svakog mjeseca se na tržištu pojavljuju sve napredniji dronovi sa poboljšanim dizajnom i performancama. S druge strane, sigurnosne tvrtke pokušavaju pratiti taj napredak i pružiti kontramjere, a najnovije oružje je puška SkyWall.

Britanska tvrtka OpenWorks Engineering je proizvela pušku SkyWall, koja izgleda poput one iz filma "Terminator 2". Ova puška efikasno neutralizira dronove koji se koriste za špijuniranje poznatih ličnosti, ugrožavaju sigurnost vladinih zvaničnika, kao i onih koji se koriste za transport ilegalnih supstanci.

"SkyWall vam nudi fizičku barijeru u zraku. Sistem se brzo puni i omogućava brzo otklanjanje nekoliko prijetnji", javili su iz tvrtke OpenWorks Engineering,prenosi klix.

Puška SkyWall ne samo da zaustavlja dron u letu, nego ga ispaljeni projektil hvata u mrežu i malim padobranom spušta na zemlju.

Dron se tom prilikom ne oštećuje, pa može poslužiti za istragu. Korisnik puške nacilja dron pomoću SmartScopea, a domet je 100 metara. Nakon ispaljivanja projektila, za punjenje potrebno je samo osam sekundi.

Puška će biti u prodaji krajem ove godine.