Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je svim katolicima u BiH Božićnu čestitku sa željom da sačuvaju božićno svjetlo u srcu, obitelji i međuljudskim odnosima. Kardinal Puljić je upozorio na savremeni način života, te kako je čovjek zaokupljen trkom za uživanjem, zaslijepljen sebičnošću, pohlepom, te da čovjek današnjice kao da sve više gubi osjećaj za božansku skromnost koja se očitovala rođenjem u jaslicama.

Po Isusovu rođenju, naglasio je Puljić, Bog pokazuje da nije daleko nego sasvim blizu, u nama i među nama, da ne ruši i ne lomi nego u skromnosti i tišini očituje svoju neizmjernu ljubav prema čovjeku. ''Božićno vrijeme najprikladnije je doba da u punini doživimo tu nježnu, blagu, tihu i trajnu ljubav Božiju prema svakomu od nas'', kazao je.

Istakao je da mir stanuje tamo gdje je Bog, tamo gdje vlada Božiji zakon ljubavi kao vrh i mjerilo svega, ali kada Boga prognamo iz svog srca, iz obitelji, društva, tada nastaju sukobi, zavisti i mržnja, što kao posljedicu često ima nemile ratove. Mnogi od nas, rekao je kardinal, iskusili su svu okrutnost rata čije posljedice još proživljavamo, "štoviše, kao da se javlja i strah od novog rata, a čini se da sve više težimo za novcem, prestižem i prolaznom zemaljskom slavom te da su nam uši zatvorene za Božiju riječ, da u našem srcu nema mjesta za Boga".
 

''Mira neće biti dok Bog ne bude na prvom mjestu u našem srcu i našim obiteljima i dok u našem društvu ne zavladaju zakoni utemeljeni na Božijem zakonu ljubavi i otvorenosti prema životu. U tom duhu molim da Božiji mir zavlada u ljudskom srcu, u obiteljima, među ljudima, u narodu i među narodima'', naglasio je kardinal Puljić. Molimo, kazao je, za sve kojima je povjerena vlast u BiH da rade i sarađuju na dobro svih ljudi, te da svi ljudi budu graditelji mira. Pozvao je vjernike da otvore svoja srca prema susjedima, komšijama koji drugačije vjeruju "jer nas veže ista Božija ljubav i jer nas je Bog pozvao na zajednički suživot u ovoj našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini".

Poželio je vjernicima da ih božićna radost zahvati, ispuni srce i oplemeni dušu kako bi međusobni odnosi zračili Isusovom prisutnošću, da "zauzmu svoje mjesto uz božićne jaslice i da im Božić izliječi sve rane i na duši i na tijelu, te božićno svjetlo obasja sve njihove staze da hrabro s nadom kroče kroz život". ''U tom duhu neka vam je čestit Božić, neka vas ispuni radošću i nadom kako bi hrabrom vjerom i ispunjeni Božijim blagoslovom zakoračili u Novo ljeto 2018.'', ističe se u božićnoj čestitki vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.