Izvanredna sjednica Predsjedništva BiH, koju je sazvao predsjedatelj Mladen Ivanić, a na čijem je prijedlogu dnevnog reda je bilo podnošenje zahtjeva za reviziju presude Međunarodnom sudu pravde u Haagu u slučaju BiH protiv Srbije, prekinuta je.

Na konferenciji za medije predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao kako ''ne brani Srbiju nego način odlučivanja u BiH''.

''Dok sam član Predsjedništva na tome ću insistirati i mislim da tako branim BiH, normalnu u kojoj je odlučivanje zajedničko a ne pojedinačno'', rekao je Ivanić.

Predsjedništvo nije donijelo odluku o reviziji, nego Bakir Izetbegović i o tome će pisati Haagu, potvrdio je.

''Nerealno je očekivati da će se stvari odvijati kao da se ništa nije dogodilo. Nemam namjeru produbljivati krizu'', rekao je Ivanić i dodao kako je nerealno reći 'šta je bilo bilo je'.

''Nismo mi generacije koje su u stanju na isti način gledati na prošlost'', rekao je i ponovio kako nije napravio blokadu, niti Savez za promjene i da oni koji su napravili blokadu trebaju raditi na deblokadi.

Prvi otišao Izetbegović pa Čović

''Polazeći od političkih implikacija koje najavljena revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ima, smatrao sam da postoji obveza Predsjedništva da se o tome izjasni i zato sam zakazao vanrednu sjednicu Predsjedništva danas i ona je održana u 12 sati'', kazao je Ivanić.

Međutim, dodao je da član Predsjedništva Bakir Izetbegović nije bio za to da se izjašnjava o tome hoće li BiH podnijeti zahtjev za reviziju presude, nije želio da o tome oslučivati i napustio je sjednicu.

''Nakon toga sjednicu je, sa željom da ne doprinosi razjednjivanju, napustio i član Predsjednoštva Dragan Čović. To znači da je sjednica Predsjedništva BiH prekinuta, da odluka o podizanju revizije nije donesena'', kazao je Ivanić.

Čeka se Izetbegović

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović održat će pressicu u 14.45 sati.

Ivanić je ranije izjavio novinarima da će ova vanredna sjednica biti, kako je rekao, posljednji pokušaj da se stvari vrate u institucionalno djelovanje i sve s ciljem da ne dođe do ugrožavanja političke stabilnosti u zemlji.

Po njegovim riječima, nakon ishoda te sjednice trebala bi biti zakazana i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada bi se trebao zauzeti definitivan i zajednički stav o nastupu predstavnika Srba u institucijama BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ranije, upitan hoće li se odazvati na izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH odgovario da će doći ako Ivanić „na pravi način definira stvari“, u protivnom, ne.