Smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont u subotu je pozvao na "demokratsko suprotstavljanje" direktnom preuzimanju kontrole nad ovom regijom od Madrida.

On je osudio oduzimanje autonomije Kataloniji i obećao da će nastaviti "raditi na izgradnji slobodne zemlje", izvještava BBC.

Puigdemont je ovaj poziv odaslao u televizijskom obraćanju s nepoznate lokacije.

U ovom obraćanju Puigdemont je govorio o proglašenju nezavisnosti, rekavši kako je petak bio "dan demokratskog i građanskog senzibiliteta", dodavši da je "katalonski parlament ispunio ono za što su katalonski građani glasali 27. septembra 2015. godine", misleći na referendum o nezavisnosti koji je katalonska vlada organizirala tog datuma u inat odluci Ustavnog suda koji ga je proglasio nezakonitim.

Puigdemont je kazao da su potezi centralne vlade od petka "u suprotnosti iskazanoj volji građana naše zemlje, koji savršeno dobro znaju da su u demokraciji parlamenti ti koji biraju ili smjenjuju predsjednike".

Španjolska vlada je Kataloniji oduzela autonomiju i preuzela kontrolu nad njenom vladom, nakon što je katalonski parlament u petak usvojio deklaraciju o nezavisnosti.

U službenom listu Španjolske je objavljena smjena katalonskih čelnika, a nadležnost nad Katalonijom je prešla u ruke španjolske potpredsjednice vlade Soraye Sanez de Santamaria.