Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije pozvao katalonski narod da, kako je rekao, "svoju zemlju štite na miran, častan i patriotski način", javlja Anadolija.

"Mi smo zajednica koja uvijek reagira na miran način. Od ovog momenta ulazimo u eru u kojoj je potrebno da puls zemlje održavamo na najbolji mogući način", rekao je Puigdemont u obraćanju grupi novinara po izlasku iz Parlamenta Katalonije. Zamjenik predsjednika Katalonije, Oriol Junqueras je pozvao sve Katalonce da ostanu mirni i da postupaju odgovorno i bez nepotrebnih provokacija.
 

S druge strane, na ulice Barcelone je izašlo na tisuće pristalica nezavisnosti pokrajine kako bi proslavili odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španjolske. Ranije danas, premijer Španjolske, Mariano Rajoy je izjavio da će država pružiti adekvatan odgovor na odluku Parlamenta Katalonije o proglašenju jednostrane nezavisnosti od Španjolske.
 

"Pozivam sve Španjolce i Katalonce da ostanu mirni. Potrebne mjere će biti poduzete na najbolji, neefikasniji i na najprimjereniji način. Država će odgovoriti u potrebnoj mjeri na ovaj postupak koji zasigurno predstavlja nelegitiman čin", rekao je Rajoy. Podsjetimo, Senat Španjolske je odobrio prijedlog Vlade o preuzimanju izravne kontrole nad Katalonijom odmah nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost. Senat je aktivirao član 155 Ustava o izvanrednim mjerama, kojima se u velikoj mjeri ukida autonomija Katalonije. Član 155 španjolskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, finansijama, državnim medijima i telekomunikacijama. Mjere uključuju i uklanjanje aktualne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Članovi Senata su sa 214 glasova "za" i 47 "protiv" te jednim suzdržanim, podržali aktiviranje člana 155 Ustava Španjolske.