Granični prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze otvoren je danas prvi put od početka rata i omogućen je prolaz kamiona s humanitarnom pomoći, rekao je glasnogovornik ureda izraelskog premijera.

Taj granični prijelaz bio je zatvoren za kamione od 7. listopada, kada je Hamas izveo divljačke napade na južna izraelska naselja, nakon čega je izraelska vojska počela ofenzivu na Gazu. Izrael je do početka prosinca odbacivao pozive UN-a i drugih da otvori taj prijelaz, no pristao je prošli tjedan otvoriti ga.

"Od danas će UN-ovi kamioni s humanitarnom pomoći prolaziti sigurnosnu provjeru i biti izravno upućeni u Gazu preko Kerem Shaloma", objavila je izraelska vlast COGAT, odgovorna za koordiniranje aktivnosti s palestinskim područjima.

Izrael pod pritiskom

Objavljene su i fotografije nanizanih kamiona, navodi njemačka agencija dpa i prenosi izjavu COGAT-a da će se time povećati dnevna količina pomoći za Gazu. Zbog katastrofalne humanitarne situacije u opkoljenoj i blokiranoj palestinskoj enklavi, Izrael je bio pod snažnim međunarodnim pritiskom, među kojim su i Sjedinjene Države, najbliži izraelski saveznik.

Dosad su ograničene količine humanitarne pomoći slane iz Egipta preko prijelaza Rafah, koji nije dovoljno opremljen da pregleda velik broj kamiona.