Facebook će od 22. lipnja početi uvoditi podcaste na svoju platformu, a nakon nekog će vremena dodati i značajku koja će slušateljima omogućiti da kreiraju isječke iz emisija.

Tvrtka je još u travnju otkrila planove za ulazak na ovo tržište, a to su konačno i potvrdili ovoga tjedna kada su brojne stranice s podcastima dobile pozivnicu da ih prebace na Zuckerbergovu društvenu mrežu.

Naime, tvrtka tako neće napraviti posebnu aplikaciju za podcaste, već će oni biti postavljeni na Facebookov Feed, odnosno korisnici će svoje emisije emitirati preko društvene mreže, koja će, nakon prihvaćanja uvjeta korištenja, sve nadolazeće epizode objavljivati na svojoj platformi.

Kako prenosi The Verge, osim potpisivanja ugovora, korisnik Facebooku daje i svoj RSS.

No, čini se da će pojedini korisnici ipak biti malo sumnjičavi oko ove značajke, jer uvjeti korištenja nove opcije ne navode jasnu definiciju intelektualnog vlasništva.

Drugim riječima, nakon što se na Facebook postavi podcast, tvrtka s njim može raditi što god poželi, javlja Bug.

Međutim, podcasteri će barem moći odlučiti hoće li omogućiti slušateljima da izrađuju isječke od njihovih emisija u trajanju do jedne minute.

Navodi se da Facebook s uvođenjem ove opcije računa na činjenicu da podcasteri već koriste ovu društvenu mrežu za interakciju sa svojim slušateljima, ali i promociju svojih emisija.

Zuckerbergova mreža na ovaj način želi olakšati posao kreatorima podcasta, a korisnicima istovremeno dati razlog da ne napuste aplikaciju i odu, primjerice, na Spotify ili Apple Music.

Naravno, u igri je i veliki potencijal u oglašavanju zbog kojeg u Facebooku već „trljaju ruke“.