Prvi dragovoljci iz Hrvatske krenuli su preko Mađarske za Ukrajinu kako bi se pridružili obrani zemlje nakon ruske invazije. Za Večernji list s graničnog prijelaza Letenye javio se dragovoljac M.P. i opisao situaciju koja ih je tamo dočekala, kao i motive zbog kojih su krenuli na bojišnicu. Kazao je da su prvi hrvatski dragovoljci u Ukrajinu ušli prekjučer tijekom jutra, pišu 24sata.

''Ponukalo me to što je Ukrajina među prvima priznala našu zemlju dok smo se borili za slobodu. Ukrajina nam je pomogla 1991. godine, ali pomogla nam je i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. To je čin zbog kojeg idemo pomoći Ukrajincima u ratu i u bojišnim djelovanjima. Ovaj rat neće stati na Ukrajini, ne vjerujem u to'', kaže dragovoljac.

''Na granici će volonteri pokupiti izbjeglice i vratiti se nazad za Mađarsku, a ostatak ide preko granice, do Harkiva ili Kijeva gdje ćemo zadovoljiti potrebe naoružanja i krenuti na bojišnicu. Dolaze nam još dvije ekipe, jedna iz Splita i Zadra, a druga iz Osijeka'', kaže dragovoljac.

Večernji piše i kako se pomoć prikuplja u udruzi BBB-a u Zvonimirovoj ulici 23 u Zagrebu. Tu akciju je koordinirao Denis Šeler, Zagrepčanin i nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov. U Mariupolj je otišao kao dragovoljac, a vratio se prošle godine, odlikovan kao narodni heroj Ukrajine.

''Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ii u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu mogu opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći'', poručio je Šeler kojem su Facebook zatrpali upitima kako se može pridružiti ekipi na frontu.