Papa Franjo primio je danas šeika Ahmeda el-Tajiba, glavnog imama sunitske džamije i sveučilišta Al-Azhar u Kairu. Prvi dolazak jednog sunitskog vođe u Vatikan svjedoči o postupnom poboljšanju odnosa između dvije vjere od kada je papa Franjo stupio na dužnost.

Prilikom dolaska šeika Ahmeda el-Tajiba u Apostolsku palaču, papa je izjavio da je sama činjenica da su se susreli od velikog značaja, prenose agencije.

''Ovaj sastanak je poruka'', kazao je papa Franjo imamu, prenosi AP. Njih dvojica su 25 minuta razgovarali nasamo u papinoj privatnoj knjižnici, a na kraju posjeta su se simbolično zagrlili.

El-Tajib i njegovo izaslanstvo potom su razgovarali s kardinalom zaduženim za međureligijski dijalog.

Ovo je prvi put da je jedan sunitski vođa došao u Vatikan. Sastanak je održan nakon što je Al-Azhar, prestižna institucija za proučavanje sunitske teologije i šerijatskog zakona, suspendirala na pet godina razgovore s Vatikanom u znak prosvjeda zbog komentara tadašnjeg pape Benedikta koji je tražio veću zaštitu koptskih kršćana u Egiptu nakon bombaškog napada na crkvu u Aleksandriji kada je poginula 21 osoba.

Dolaskom novog pape Vatikan i Al-Azhar obnovili su veze, a izaslanstvo Vatikana je posjetilo Kairo u veljači ove godine.