Novinska agencija u vlasništvu šefa grupe Wagner komentirala je Andreja Medvedeva, navodnog bivšeg zapovjednika vagnerovaca. On je pobjegao s bojišta, ilegalno ušao u Norvešku te u toj zemlji zatražio azil. Trenutno se nalazi u Oslu.

Medvedev je u intervjuu za stranicu Gulagu.net ispričao da je spreman svjedočiti i otvoreno govoriti o zločinima grupe Wagner te o ulozi Prigožina.

Prigožin je na Telegramu označio bivšeg borca Wagnera kao "vrlo opasnog čovjeka", piše Euro weekly news, a prenosi Index.hr.

"Medvedevu se trebalo suditi zbog maltretiranja zatvorenika"

Na upit o bivšem vagnerovcu objavljenom na Telegram kanalu Prigožinove novinske agencije Concorde, agencija odgovara:

"Andrej Medvedev je radio u norveškom bataljunu Wagnera koji se zove Nidhogg jer je imao norveško državljanstvo. Trebalo ga je procesuirati zbog pokušaja maltretiranja zatvorenika".

"Detaljni materijali dostupni su sigurnosnoj službi Wagnera i pripremljeni su za predaju ruskim tijelima za provođenje zakona. Do sada je Medvedev bio na tjeralici. Budite oprezni, vrlo je opasan".

Bivši vagnerovac ispričao kako je izgledao njegov prelazak granice

Medvedev tvrdi da je nedavno uspio pobjeći u Norvešku. Svoj dramatičan slijed događaja vojnik je ispričao u videosnimci uživo mobitelom objavljenoj na YouTube kanalu Gulagu.net.

Rekao je da se provukao kroz rupu u ogradi od bodljikave žice u blizini grada Nikela u okrugu Murmansk u Rusiji. To se navodno dogodilo u petak 13. siječnja oko dva sata ujutro. Došavši do zaleđene rijeke Pasvik koja razdvaja dvije zemlje, pretrčao je na mjestu gdje je široka samo nekoliko stotina metara.

"Okrenuo sam se i vidio ljude sa svjetiljkama na udaljenosti od oko 150 metara kako trče u mom smjeru. Trčao sam uz šumu. Čuo sam dva pucnja. Razbio sam telefon i bacio ga u šumu, a zatim potrčao po ledu prema svjetlu nekih kuća.

Pustili su psa, ali se valjda zapetljao negdje u žicu kod granice. Vjerojatno su i sami počeli trčati za mnom. Led je bio vrlo tanak, a dok sam trčao, na dijelovima je pukao. Pokucao sam na vrata jedne od privatnih kuća u području Skroytnes u Kirkenesu. Zamolio sam vlasnike kuće za pomoć", ispričao je Medvedev u videu.

Ubrzo nakon toga su ga uhitili norveška policija i graničari. Potom je prebačen avionom u Oslo.

Plaćenici koji su pokušali pobjeći nisu dobro završili

Gulagu.net izvještava da je Medvedev spreman svjedočiti protiv Prigožina. Ovo je prvi poznati slučaj da je bilo koji visoki zapovjednik Wagnera prebjegao na europsko tlo. Ujedno, to je dobra vijest za Zapad, ako je Medvedev zaista onaj za koga se predstavlja.

Borac tvrdi da je nakon što mu je istekao četveromjesečni ugovor s Wagnerom napustio plaćeničku skupinu i odlučio pobjeći u Europu. Poznato je da Prigožin kontrolira svoju vojsku željeznom šakom, a s dezerterima se postupa na najokrutniji način.

Video koji je kružio društvenim mrežama prošlog studenog pokazao je pogubljenje Wagnerovog borca koji je pokušao prebjeći u Ukrajinu. Naknadno je viđen na snimci gdje mu je lubanja razbijena maljem. To je način na koji Prigožin navodno postupa sa svima koji su pokušali prebjeći.
 


Čak je u jednoj poruci sarkastično komentirao sadržaj videa. Također je dao isporučiti kutiju za violinu s okrvavljenim maljem u Europski parlament. Također, govorilo se da je Prigožin naredio da se ustrijeli svakoga tko se odbije boriti.

The Barents Observer piše da bi Medvedev mogao biti vrlo vrijedan svjedok u slučaju da se pokrene kazneni postupak protiv Prigožina.