Zajedničkom povjerenstvu Parlamentarne skupštine za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH dostavljen je podatak da je aktuelni direktor te agencije Osman Mehmedagić student treće godine fakulteta Univerziteta u Travniku, rekao je predsjedavajući Povjerenstva Nermin Nikšić.

“U spisu ima materijal Tužiteljstva BiH s pitanjima, ali i odluka objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske gdje je nevažećom oglašena diploma iz Banjaluke. Dobili smo i dopis dekana fakulteta u Travniku koji kaže da diploma nije izdana u Travniku i da je Mehmedagić upisan izvanredno na treću godinu studija”, pojasnio je Nikšić novinarima u Sarajevu.

On je rekao da će Povjerenstvo dati mišljenje o izboru direktora, zamjenika direktora i generalnog inspektorata OSA-e, s obzirom na to da je aktuelnom istekao mandat, ali da odluku o tome donosi Vijeće ministara.

“Svi znamo šta je sporno, ne treba nikakav rat s Mehmedagićem, jednostavno imamo problem s činjenicama. Problem je koju poruku šaljemo građanima BiH, ako se na tako odgovorne funkcije, potpuno suprotno zakonu, može imenovati netko bez diplome. Ako imate neku člansku iskaznicu, onda je to u redu, a to imate li diplomu – nije važno”, poručio je Nikšić.

Nikšić je rekao da su na sjednici Komisije danas razmatrani hitni materijali koji su se nakupili tijekom dvije godine.

On je istaknuo da su razgovarali i o budžetu OBA, te da su članovi Povjerenstva zatražili da na sljedećoj sjednici prisustvuje i direktor Osman Mehmedagić, prenosi BHRT.

Na sjednici je usvojen plan rada Povjerenstvo.