Samo u posljednja tri mjeseca pravosudni sustav Saudijske Arabije pogubio je 60 ljudi, čime je ova po mnogima najkonzervativnija zemlja svijeta već sad ove godine došla do 100. izvršene smrtne kazne.

"Od srpnja 2017. vlada Saudijske Arabije u žurbi je s egzekucijama, i to s prosjekom od pet pogubljenih ljudi tjedno. To ovu zemlju dovodi u poziciju jedne od najrigoroznijih u pogubljenjima na cijelom planetu", kazala je za portal Amnesty Internationala Lynn Maalouf direktorica istraživanja ove organizacije, piše Express.hr

40 posto pogubljenja ove godine odnosilo se na prekršaje povezane s drogom, što čak niti ne spada među najgore zločine u monarhiji ustrojenoj kao vehabijsko kraljevstvo. Presude za smrtnu kaznu u Saudijskoj Arabiji vrlo se često donose na temelju pukog "priznanja", iznuđenog pod mučenjima tijekom istrage. Sljedeća kategorija koja vrlo često stradava zbog izricanja smrtne kazne su politički disidenti. Amnesty International navodi da je ove godine na smrtnu kaznu osuđeno najmanje 33 pripadnika tamošnje šijitske zajednice. Među njima ima i onih koji su osuđeni kao maloljetnici, također često na temelju priznanja iznuđenih mučenjima tijekom istrage.

Među njima je i Abdulkareem al-Hawaj, optužen da je kao 16-godišnjak sudjelovao u protuvladinim prosvjedima, što se tumači kao aktivnost protiv državne sigurnosti. On je još uvijek na životu isključivo zato što kralj Salman bin Abdulaziz još nije stigao ratificirati njegovo pogubljenje. Saudijska Arabija je jedna od zemalja s najrigoroznijim primjenjivanjem smrtne kazne u svijetu. Od 1985. do 2016. pogubila je 2000 ljudi. No, s ovakvim tempom pogubljenja kao ove godine, 2017. će vrlo vjerojatno zaključiti s dvostruko više pogubljenja od višedesetljenog prosjeka. Uobičajena metoda pogubljenja u toj zemlji je javno odrubljivanje glave mačem. Pritom se osuđeniku uoči egzekucije daje sredstvo za smirenje, a nakon odrubljivanja glave obezglavljenja tijela se javno razapinju s kranova svim građanima na uvid.

Mnogi kritičari Saudijske Arabije, i politički i po pitanju ljudskih prava, u tome pronalaze mnoštvo sličnosti s načinima na koje su džihadisti ISIL-a godinama ubijali svoje žrtve po Iraku i Siriji za vrlo često minorne prekršaje. Ranijih godina jedna od čestih metoda bilo je i kamenovanje, najčešće kod slučajeva preljuba. Povremeno, ali izrazito rijetko, organizacije za ljudska prava bilježile su i strijeljanja. O kakvom je pravosudnom sutavu riječ govori i to što je zločin koji u Saudijskoj Arabiji iziskuje smrtnu kaznu i – vještičarenje. Osim toga još i za razbojstva uz upotrebu oružja, odbacivanje vjerskih nazora kakve propisuju tamošnji vehabijski vjerski autoriteti, političko zastranjivanje i slično. Posljednjih nekoliko godina odrubljivanje glave jedini je način pogubljenja. Povrh svega toga, Death Penalty Information Center iz Washingtona procjenjuje da je stvaran broj pogubljenja koja se izvršavaju u Saudijskoj Arabiji čak 10 puta veći od broja koji se pušta u javnost. To bi značilo da Saudijska Arabija, zemlja sa 33 milijuna stanovnika, godišnje pogubi više osuđenika na smrt od NR Kine koja ima 1,4 milijarde stanovnika.

Smrtna kazna je izbačena iz zakona u 103 države svijeta. Još sedam zemalja u svojim zakonima imaju predviđenu smrtnu kaznu samo u ratnim okolnostima, i to u iznimnim slučajevima. U mirnodopskim uvjetima apsolutno ne. U daljnjih 28 država svijeta postoje zakoni po kojima se može dosuditi i smrtna kazna, ali se to naprosto ne čini, tako da je smrtna kazna praktično izbačena u čak 148 država na svijetu. Danas se smrtna kazna i presuđuje i provodi u još samo 58 zemalja svijeta, među kojima su ekstremno rijetke doista demokratske zemlje u kojima nema krajnje ozbiljnih sustavnih kršenja ljudskih prava.