''Sebija Izetbegović, prva dama države, prva žena zdravstva, i prva osoba u modernoj povijesti BiH koja bez ikakve prateće dokumentacije, bez putnih naloga, bez formalne odluke, može koristiti službeni automobil Predsjedništva BiH'', piše portal Žurnal.

Naime, ravnateljica sarajevskog kliničkog centra, prva dama Izetbegović, na sastanak s dužnosnicima Kliničkog centra Tuzla i Tuzlanskog kantona u ponedjeljak se dovezla službenim automobilom Predsjedništva BiH.

Žurnal navodi kako je automobil koji koristi generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo kupljen 2016. godine za potrebe Predsjedništva BiH.

''Kako, i pod kojim uvjetima je Škoda dodijeljena baš njoj na raspolaganje – ostat će nepoznanica. Zasad'', piše Žurnal navodeći kako je poznato da je automobil koji sada koristi direktorica Izetbegović, u listopadu prošle godine koristio predsjednik Izetbegović.

''Kamere FTV-a su, tako, 10. listopada prošle godine snimile Bakira Izetbegovića kako dolazi pred Centralu SDA. Pratnja ga je dovezla u Škodi, registarskih oznaka E30-K-969. Istoj onoj Škodi u kojoj se sada vozi njegova supruga'', navodi Žurnal.

Portal ističe kako se prema članu 2 Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH pod pojmom ''službeno vozilo smatra vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njenom je vlasništvu, a koristi se za obavljanje prijevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanja administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije''.

Pojednostavljeno, službena vozila mogu koristiti samo službenici institucije koja je vlasnik vozila.

''Na koji način, onda, Sebija Izetbegović koristi vozilo institucije u kojoj nije zaposlena? Prema članu 7 istog Pravilnika, 'osoba koja upravlja službenim vozilom obvezna je da posjeduje odgovarajući obrazac putnog naloga, te da ga popunjava u skladu s važećim propisima'. Stoga nije jasno kako generalna direktorica KCUS-a popunjava putne naloge za vozila koja su u vlasništvu Predsjedništva BiH? Ili je, ipak, sve jasno. Izetbegovići su, očigledno, privatizirali i Klinički centar i Predsjedništvo BiH'', zaključuje Žurnal.

Inače, nakon sastanka koji je trajao dva sata, prva dama je rekla kako je ''naš (zdravstveni) sistem je naslijeđen kao vrlo težak''.

''Mi svi želimo sačuvati zdravstveni sustav, pružiti najbolju uslugu, sačuvati radna mjesta za uposlenike i otvorimo mogućnost za naše mlade kolege, naravno i srednji medicinski kadar. Naišli smo na izvrstan prijem kod naših prijatelja u Tuzli'', kazala je nakon sastanka naglašavajući da se reforme u zdravstvenom sustavu trebaju kretati prema racionalizaciji.

Izetbegović je istaknula da je jedno od osnovnih pitanja određivanje puta pacijenta, odnosno da pacijent "u što kraćem roku dobije što efikasniju i što kvalitetniju zdravstvenu uslugu".

''Da bismo odredili put u zdravstvenom sustavu potrebno je da sve razine zdravstvene zaštite - primarna, sekundarna i tercijalna - besprijekorno funkcioniraju, da točno odredimo pravila po kojima se pacijent kreće i odredimo razinu usluge koje treba dobiti'', navela je Izetbegović