Marke EUROPA izgrađuju svijest o zajedničkim korijenima, kulturi, povijesti i ciljevima Europe. Svake godine ovo izdanje ima zajedničku teme za sve pošte, članice PostEuropa, a u 2024. naziv teme je „Podvodna flora i fauna“. Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke s motivima prstaca i jadranskog klobučića.

Prstac (Lithophaga lithophaga) je morski školjkaš iz porodice dagnjâ (Mytilidae) koji živi na obalama Sredozemnog mora (uključujući i Jadransko more), Atlantika i Crvenog mora. Nastanjuje litice i samostalne stijene na koje prijanja još kao larva i započinje s njihovim bušenjem. Njegovim rastom, raste i šupljina koju nastanjuje. Raste vrlo sporo, oko 5 cm za 10 do 20 godina. Prstaci se smatraju izuzetnom delikatesom te je u mnogim zemljama njihov izlov zabranjen.

Jadranski klobučić (Acetabularia acetabulum) je vrsta zelene alge iz porodice Polyphysaceae, a koja je rasprostranjena u Sredozemnom i Jadranskom moru. Ime je dobila zbog vidljivo izraženih radijalnih rebara na bijelom klobuku nalik gljivi ili kišobranu. Sastoji se od tri dijela: rizoida (izbočenje koje se javlja iz donjih epidermnih stanica kod mahovina i algi), duge peteljke visine 8 do 10 cm i klobučića.

Zanimljivo je što je cijela alga jedna stanica. Prvi dan izdanja je 5. travnja 2024. godine, autor likovnog rješenja je Zoran Vlašić. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba