Kineske vlasti su priopćile kako je komentar američkog predsjednika Joea Bidena u kojem izjednačava Xi Jinpinga s diktatorima smiješan. "Primjedbe američke strane krajnje su smiješne i neodgovorne, ozbiljno krše temeljne činjenice, diplomatski protokol i političko dostojanstvo Kine. One su otvorena politička provokacija", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning, a prenosi AFP.

Podsjetimo, Biden je jučer kineskog predsjednika Xi Jinpinga nazvao diktatorom, ocjenjujući da je Xiju bilo vrlo neugodno kada je nedavno oboren kineski špijunski balon koji je letio iznad SAD-a. Biden je to rekao na prikupljanju sredstava u Kaliforniji, dan nakon što se američki državni tajnik Antony Blinken sastao sa Xijem u Pekingu, a s ciljem ublažavanja napetosti i rivalstva između dviju zemalja.

"To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali što se dogodilo"

"Razlog zašto se Xi Jinping jako uzrujao kad sam srušio taj balon s 'dva vagona špijunske opreme' je taj što on nije znao da je tamo. To je velika sramota za diktatore. Kada nisu znali što se dogodilo. To nije trebalo ići gdje je bilo. Skrenulo je s kursa", izjavio je Biden.

Naime, balon je početkom veljače tjedan dana letio preko SAD-a i Kanade, a oboren je po Bidenovom nalogu iznad Atlantskog oceana. Taj incident, zbog kojeg je Blinken i odgodio prvotno planirani posjet Pekingu, kao i razmjene posjeta američkih i tajvanskih dužnosnika, ojačali su napetosti između SAD-a i Kine.