Facebook je opet na tapeti. Novi sigurnosni propust u Facebookovoj platformi omogućio je partnerskim aplikacijama pristup privatnim fotografijama (onima koje su učitane, ali nikad podijeljenje, objavljene u Stories ili na Marketplaceu) više milijuna korisnika.

Kako su objavili u svom blogu namijenjenom developerima, otkrili su propust u programima koji su zaduženi za obradu i objavu fotografija na Facebooku, a zbog kojeg su partnerske aplikacije imale veće ovlasti za pristup fotografijama no što su im korisnici dali.

''Kad netko da dopuštenje aplikaciji da pristupa njihovim fotografijama na Facebooku, obično aplikaciji dajemo pristup samo onim fotografijama koje su korisnici objavili na svom zidu. No, u ovom slučaju, bug je dao developerima pristup drugim fotografijama, kao što su one koje su podijeljene na Marketplaceu ili u Facebook Stories'', objavili su iz Facebooka, prenosi Zimo.co.

Dodali su kako su izložene i fotografije koje su korisnici učitalni na Facebook, ali nisu objavili na svom zidu.

Procjenjuju kako je zbog tog propusta ugroženo do 6,8 milijuna korisnika koji su dopustili pristup svojim fotografijama za 1500 aplikacija.

''Žao nam je što se to dogodilo'', poručuju iz Facebooka te dodaju kako će developeri početkom sljedećeg tjedna dobiti alat kojim će moći otkriti je li i njihova apliakcija među tih 1500.

''Također, obavijestit ćemo sve korisnike koji su zahvaćeni ovim bugom. Obavijest će ih voditi do poveznice pomoću koje će moći utvrditi jesu li koristili aplikacije koje su mogle iskoristiti ovaj propust'', napisali su iz Facebooka.

Moramo li uopće podsjećati na sve sigurnosne propuste na Facebooku tijekom protekle dvije godine? Dovoljno je samo podsjetiti na najveći - onaj s Cambridge Analyticom u kojem je bilo zahvaćeno čak 87 milijuna korisnika, prenosi Zimo.co.

U svakom slučaju, provjerite koje aplikacije koristite na Facebooku i koliko širok pristup vašim podacima imaju.