Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HBŽ-a, Općinsku sud u Livnu je osumnjičenom T.P. rođenom 1974. godine u Livnu gdje je i nastanjen, odredio jednomjesečni pritvor radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela:

Teška kaznena djela protiv sigurnosti javnog prometa iz članka 336. stavak 4., Neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nesreći iz članka 337. stavak 1., Neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari iz članka 371. Stavak 1. i Posebni slučajevi krivotvorenje isprave iz članka 374.stavak 1. točka e) Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 09. travnja 2020.godine, oko 23,00 sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti M-6.1 u mjestu Kovačić, općina Livno, upravljao prijevoznim sredstvom marke „Land Rower“ iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala pa je lijevim prednjim dijelom vozila udario u prednji dio vozila marke „VW Golf II“, reg. oznaka J87- E-496, a kojim je upravljao J. M. ( 21 godina ), dok su se na mjesu putnika nalazili S.V. (20 godina). V.V. ( 20 godina ) I I.R. ( 19 godina ), a koji su od posljedica zadobivenih ozlijeda preminuli.

U vezi s prometnom nesrećom osumnjičenom se stavlja na teret da je bez pomoći ostavio osobe ozlijeđene u prometnoj nezgodi tako da istima u razdoblju do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu streljiva i iste sakrio, zakopao, na njivi koja se nalazi oko 100-injak metara od mjesta nezgode, a koje streljivo i naoružanje je pronađeno prilikom vršenja očevida prometne nezgode.

Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj obiteljskoj kuću u mjestu Rujani u Livnu suprotno odredbi članka 8. stavak. 2. Zakona o oružju i streljivu u HBŽ, neovlašteno držao protutenkovski raketni bacač M-80- zv. “zolja”, dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 komada samokresa različitih modela i kalibara, lovački karabin, streljivo različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1200 komada i bajunete, čija nabavka građanima uopće nije dopuštena, a koje naoružanje je pronađeno 11. travnja 2020.godine, u vozilu osobe S. P. koje je isto u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz obiteljske kuće osumnjičenog.

Pored navedenih kaznenih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, isti se također tereti da je dana 30. ožujka 2020.godine, izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačke udruge iz Lištana, potvrdu o kretanju, kojom se I.Š., osobi koja se za vrijeme prometne nezgode nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa - Covid-19, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje u vremenu od 00-24,00 sata.

Nakon provedene kriminalističke obrade, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu, osumnjičeni je predan na daljnje nadležno postupanje Županijskom tužiteljstvu HBŽ-a u Livnu, te je nakon donošenja naredbe o provođenju istrage i ispitivanja osumnjičenog postupajući Županijski tužitelj, Općinskom sudu u Livnu, podnio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Nakon održanog ročišta zbog postojanja osnovana straha da će uništiti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak , kao i da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke , odnosno zbog razloga opisanih u članku 146. stavak 1. točka b) Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, postupajući sudac Općinskog suda u Livno, protiv osumnjičenog je odredio mjeru pritvora u trajanju od mjesec dana.

Istraga u kaznenom predmetu protiv osumnjičenog je u tijeku, a u daljnjem tijeku postupka provest će se potrebna vještačenja, prikupiti određena materijalna dokumentacija, saslušati svjedoci i poduzeti sve druge mjere i radnju u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine.

„Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja“, stoji na stranicama Županijskog tužiteljstva HBŽ-a.

Priopćeno je iz Tužiteljstva K10.

Kupreški radio