Na Trgu maršala Tita ispred Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu održan je 11. po redu prosvjedni skup Građanske inicijative "Krug za trg" na kojem je preko tisuću okupljenih ponovno tražilo uklanjanje imena Josipa Broza Tita s ovoga trga, javlja Anadolu Agency (AA).

Ante Beljo, jedan od organizatora prosvjednoga skupa protiv Titova imena na ovom trgu, izjavio je kako je Građanska inicijativa "Krug za trg" počela sa prosvjednim okupljanjima od 2006. godine, od kada je izdana Deklaracija Vijeća Europe i Deklaracija Hrvatskog sabora o osudi totalitarizama 20. stoljeća.

"Fašizam, nacizam i komunizam su totalitarizmi koji su napravili veliko zlo hrvatskom narodu i nema nikakva razloga da štitimo jedan na račun drugoga", poručuje Beljo.

Beljo je upozorio kako je ime ovoga trga "simbol jugoslavenskog, komunističkog, totalitarnog režima".

"Tito nije ništa imao sa Hrvatskom nego što je činio zlo. On je bio jugoslavenski komunist i nema razloga da njegovo ime stoji na najljepšem trgu u Hrvatskoj", kazao je Beljo i pozvao ljude da se na predstojećim lokalnim izborima izjasne o ovom pitanju.

Beljo smatra da "Tito treba otići u povijest kao i Staljin" te poručuje kako su "totalitarizmi samo totalitarizmi i kako je zločin samo zločin".

Na pitanje novinara bi li također trebalo ukloniti ploču HOS-a u Jasenovcu sa pozdravom "Za dom spremni", Beljo odgovara kako je "ta ploča vezana uz Domovinski rat te da izraz 'Za dom spremni' ima današnja ruska vojska i mnogi narodi te kako taj slogan nema ideološko značenje".

Simboli komunizma, među kojima je i Tito, trebaju biti uklonjeni s javnih prostora iz Hrvatske, poručuje Beljo i ističe kako će nastaviti s prosvjedima dok se Titovo ime ne ukloni.

"Zagreb je srpska jugosoldateska okupirala 8. svibnja '45", "Trg maršala Tita je civilizacijska sramota", "Komunistički zločini = ISIL", "Trg zločinca Tita" neki su od istaknutih transparenata na Trgu maršala Tita.

Povjesničar Ivo Banac s pozornice je okupljenima poručio kako ime maršala Tita na zagrebačkom trgu svjedoči o nedostacima hrvatske demokracije.

"Titovi apologeti zavode tvrdnjom da je Titovo razdoblje bilo razdoblje napretka i razvoja, ali koji to poredak u Europi nije takvo što postigao u drugoj polovici 20. stoljeća", kazao je Banac.

"Nema napretka bez slobode, a Titov je režim bio utjelovljene neslobode u svakom smislu", kazao je Banac.

Oni koji održavaju Titov kult zanemaruju mračnu stranu naše povijesti, poručio je Banac.

"Kao da se nije dogodila Daksa, Huda jama, Križni putevi, Goli otok, kao da ljudima nije otimana imovina, kuće, stanovi, njive, svaka mogućnost rada i udruživanja. Kao da nije bilo Stare Gradiške, špijuniranja, potkazivanja, proganjanja vjere i savjesti, vjere, kulta laži i kulta ličnosti", kazao je Banac te poručio kako je "Trg maršala Tita mjera naše zaostalosti, našeg konformizma i kukavičluka".

Okupljenima se obratila i kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Bruna Esih koja je u svojoj kampanji najavila uklanjanje imena Trga maršala Tita ako dobije lokalne izbore, kao i zastupnici general Željko Glasnović i Zlatko Hasanbegović.