Tisuče prosvjednika izašle su jučer na ulice Španjolske, kao uvod u veliki nedjeljni prosvjed protiv "izraelskog genocida u Palestini", zatraživši od premijera Pedra Sancheza uvođenje sankcija Izraelu.

"Netanyahu ubojico, Biden ubojico!", vikali su stanovnici marširajući madridskom četvrti Vallecas i noseći zastave Palestine.

"Palestina će pobijediti", pisalo je na transparentu na čelu povorke.

Prosvjednici su ogorčeni podrškom koju EU i SAD pružaju Izraelu čija je vojska tijekom šest mjeseci ubila 34.000 palestinskih civila u Pojasu Gaze te stotine na okupiranoj Zapadnoj obali. Izrael odbija mirovno rješenje koje uključuje neovisnost Palestine, a SAD je u četvrtak blokirao u Ujedinjenim narodima prihvaćanje Palestine kao punopravne članice.

"Izrael ima kriminalnu podršku SAD-a i EU-a"

U Barceloni je više tisuća ljudi zatražilo od španjolskog premijera Pedra Sancheza da uvede sankcije Izraelu. Izraelska vojska je ovaj mjesec napala humanitarni konvoj španjolske organizacije Svjetska centralna kuhinja ubivši šest njenih djelatnika dok su u Gazi dostavljali hranu izgladnjelom stanovništvu.

"Ne može se surađivati s državama koje krše ljudska prava", rekla je Laia Estrada, kandidatkinja lijeve stranke CUP na izborima koji će se održati u Kataloniji idući mjesec.

"Izrael provodi okupaciju bez ikakve kazne jer u tome ima kriminalnu podršku SAD-a i EU-a", dodala je u obraćanju medijima.

Lijeva stranka Sumar, Sanchezov koalicijski partner u španjolskoj vladi, pozvala je premijera da "sasluša zahtjeve mobiliziranog civilnog društva".

U sjevernom gradu Logronu je Solidarna mreža protiv okupacije Palestine (RESCOP) zatražila od Sancheza da još jače inzistira na trajnom prekidu vatre u Pojasu Gaze.

"Nećemo šutjeti, niti stati"

Španjolska, Belgija, Irska, Slovenija i Malta javno su posljednjih tjedana izrazile želju za priznanjem Palestine u sklopu mirovnog rješenja s dvije priznate susjedne države, Izraelom i Palestinom, ali tome se protive zemlje poput Njemačke i Češke pa unutar EU-a nema jedinstvenog stava.

UN je još ranije predložio rješenje s dvije države u granicama iz 1967. čije provođenje onemogućuje sustavna gradnja nezakonitih izraelskih naselja po Zapadnoj obali, rekao je prošli tjedan šef diplomacije EU-a Josep Borrell u intervju za španjolsku javnu televiziju TVE.

"Dok gledamo što se događa u Pojasu Gaze ne smijemo smetnuti s uma što se događa na Zapadnoj obali gdje svakodnevno izraelski doseljenici vrše nasilje nad Palestincima koji žive ondje. Uništavaju im kuće i izbacuju ih s njihove zemlje", izjavio je Borrell.

Prosvjednici u Španjolskoj su nezadovoljni jer je EU prošli tjedan pooštrio sankcije Iranu zbog slanja dronova na Izrael, a nije uveo nikakve sankcije Izraelu "koji je prethodno prvi napao iranski konzulat u Siriji".

"Nećemo šutjeti, niti stati", rekao je Fares Khader, palestinski prosvjednik u Logronu za novinsku agenciju EFE.

Za nedjelju su najavljeni prosvjedi u 80 gradova diljem Španjolske pod parolom "Zaustavimo genocid u Palestini".