Na ulicama Sarajeva održava se prosvjed građana kao potpora stanovnicima Palestine.

Prosvjednici uzvikuju "Palestina, Palestina" i "Uz tebe smo Gazo" te šetaju gradom sa zastavama BiH i Palestine.  

Naime, sukob Izraela i Hamasa koji je eskalirao ovog tjedna preslikao se na simboličkoj razini i na Bosnu i Hercegovinu jer je polovina te zemlje iskazala potporu Palestincima, dok je druga polovina stala na stranu židovske države.

Svojevrsni "rat" simbolima započeo je 10. svibnja, kada je pročelje znamenite sarajevske Vijećnice osvijetljeno bojama palestinske zastave.

Prosvjed u Sarajevu - Sukob Izraela i Hamasa prenio se i na BiH?

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tada je na Twitteru poslala poruku kako je gradska uprava to učinila iskazujući svoju solidarnost s nevinim žrtvama i njihovim obiteljima.

Nakon toga nepoznate su osobe izvjesile zastavu Palestine i na Starom mostu u Mostaru i to nakon što je gradonačelnik Mario Kordić navodno odbio zahtjev da se i taj most osvijetli bojama palestinske zastave, po ugledu na gestu iz Sarajeva.

Nije poznato tko je tražio da se Stari most osvijetli kao ni to tko je postavio palestinsku zastavu, no ulje na vatru dolila je još jedna objava na Twitteru sa snimkom osobe, koja se predstavila kao "Hercegovka Klo", koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije, postavila zastavice Izraela i Herceg-Bosne uz poruku kako se moli za mir u Jeruzalemu.

Na poruku je izrazima zahvale odgovorio veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. "Hvala vam na stalnim molitvama i potpori", napisao je Mor.

Vlasti u Republici Srpskoj i ovom su ratu simbolima dale svoj doprinos pa je tako zgrada u Banjoj Luci, u kojoj je sjedište predsjednika entiteta, osvijetljena bojama izraelske zastave, a na isti postupak su se odlučili i u Trebinju osvijetlivši u tim bojama zidine starog grada.