Blizu 100 članova Sindikata službenika MUP-a Zapadnohercegovačke županije prosvjeduju u Širokom Brijegu jer smatraju kako su diskriminirani u odnosu na druge korisnike proračuna.

Okupljeni zahtijevaju ispravljanje koeficijenta za srednju stručnu spremu, jubilarne nagrade, duže godišnje odmore i retroaktivno isplaćivanje pet posto plaće za 13 mjeseci koliko je trajalo umanjenje.

"Već sedam godina govorimo da isprave koeficijente kada je riječ o srednjoj stručnoj spremi. Naša čistačica ima plaćuu za 91 KM manju od čistačica koje rade u drugim institiucijama u županiji", kazao je za Klix.ba Vjekoslav Markota, predsjednik Sindikata službenika MUP-a Zapadnohercegovačke županije.

Markota ističe kako im je 2013. godine plaća smanjena za 5 posto, ali i kako je Ustavni sud BiH u svibnju 2014. godine odluku proglasio nevažećom, zbog čega od Vlade zahtijevaju isplatu iznosa za koji im je plaća bila smanjena tijekom 13 mjeseci. Zahtijevaju i jubilarne nagrade koje se, kako tvrde, drugim korisnicima proračuna isplaćuju dok ih policajci nikada nisu dobili. Četvrti uvjet Sindikata je produženje godišnjeg odmora.

"Naši službenici imaju manje dana godišnjeg odmora u odnosu na druge korisnike proračuna, Vlada to ne želi ispraviti. Govore kako će ispraviti kolektivni ugovor, međutim, kolektivnim ugovorom se takve stvari ne mogu regulirati. Nećemo pregovarati o kolektivnom ugovoru dok se naši zahtjevi ne ispune", ističe Markota.

Sindikat je Vladi Zapadnohercegovačke županije dao rok do petka ili će u protivnom započeti proceduru štrajka, a dok ista traje još jednom će izaći na prosvjed.