Krajem 2006. godine internetom su kružile brojne glasine o tome kako Steve Jobs i Apple rade na razvoju vlastitog telefona kojeg namjeravaju predstaviti na MacWorld konferenciji u siječnju 2007. Zahvaljujući 'kultu tajnosti' koji je vladao u Appleu, prije službenog predstavljanja ovog uređaja nitko nije znao kako će njihov telefon izgledati niti kako će se zvati (iako su mnogi spominjali iPhone kao najlogičnije ime) te su brojni novinari i ljubitelji Applea s nestrpljenjem iščekivali pojavljivanje Jobsa na bini i službeno predstavljanje novog pametnog telefona.

Odmah pri izlasku na binu, šef Applea ljudima je najavio što mogu očekivati od konferencije – 'revolucionarni proizvod koji će sve promijeniti', dodavši kako će 'Apple ponovno izumiti telefon', a prilikom najave samog proizvoda dvoranom je vladala pomalo i stadionska atmosfera u kojem su Jobsove izjave prekidane uzvicima oduševljenja i gromoglasnim pljeskom.

Ako pogledamo mobilno tržište prije i nakon predstavljanja iPhonea, možemo zaključiti kako 9. siječnja 2007. zaista označava početak mobilne revolucije i početak nevjerojatnog uspona kompanije koja je, zahvaljujući ovom gadgetu, postala jedan od najpopularnijih brandova na svijetu, ali i najvrjednija kompanija u povijesti kada je u pitanju tržišna vrijednost (oko ovog podatka postoje brojne nedoumice te neki stručnjaci tvrde kako, ako uzmemo u obzir inflaciju, Apple ipak nije najvrjednija kompanija u povijesti).
 

Prvi iPhone imao je, za ono vrijeme, veliki ekran dijagonale 3,5 inča koji je imao podršku za multi touch, tehnologiju koju je Steve Jobs opisao magičnom jer su prije iPhonea telefoni imali ekrane osjetljive na dodir s kojima je bilo teško upravljati, a naročito je bilo teško koristiti virtualnu tipkovnicu takvih uređaja pa je većina ljudi tada preferirala telefone s klasičnim (hardverskim) tipkovnicama. Radio je na 620MHz procesoru, imao je 128MB RAM-a, 2MP kameru i 4, odnosno 8GB memorije, a usprkos tome što nije imao podršku za 3G i neke opcije poput kopiraj/zalijepi tekst te se s njime nisu mogli snimati videozapisi, dok je u početku njegova cijena iznosila čak 499, odnosno 599 dolara, početak prodaje u lipnju te godine popraćen je s velikim redovima ispred trgovina jer su se ljubitelji ove kompanije što prije htjeli dokopati 'telefona budućnosti'. Samo 74 dana nakon početka prodaje, iz Applea su objavili kako su prodali milijun telefona.



Godinu dana kasnije, Jobs je predstavio iPhone 3G s kojim su korisnici napokon mogli surfati većim brzinama, a krajem 2008. ovaj se telefon pojavio u prodaji i u Hrvatskoj. Ovaj model iPhonea donio je i još jedan veliki novitet na tržište – online trgovinu aplikacijama (App Store) koja je Appleu, ali i programerima donijela milijarde dolara zarade, a korisnicima centralno i sigurno mjesto na kojem mogu pronaći i skinuti/kupiti aplikacije za svoj telefon.

Treći model iPhone prvi je koji dolazi s oznakom 'S' te je iPhone 3GS donio još brži procesor, više radne memorije, bolju grafiku i kameru rezolucije 3MP s kojom su se, napokon, mogli snimati i videozapisi. iPhone 4 predstavlja prvi veći redizajn ovog mobilnog uređaja koji je napravljen u kombinaciji nehrđajućeg čelika i stakla, a najveći noviteti bili su prednja kamera (Apple je predstavio i aplikaciju FaceTime za besplatne video razgovore korisnika iPhonea), stražnja kamera veće rezolucije te ekran veće rezolucije (retina rezolucija – 960x640 piksela).

S ovim telefonom pojavili su se i prvi veliki problemi za Apple jer se veliki broj korisnika tužio na probleme sa signalom i pucanje veze. Krivac za ove probleme bila je nova antena ugrađena u iPhone, zbog čega se tada pisalo o aferi 'antennagate' koju je Apple, nakon što su korisnicima prvo savjetovali da ne drže telefon za lijevi donji dio kućišta tijekom razgovora, na kraju riješio tako što je podijelio besplatne futrole.

S njegovim nasljednikom, modelom 4S Apple je predstavio glasovnog pomoćnika Siri te standardna grafička i procesorska poboljšanja. Iako je 4S zabilježio odličnu prodaju, veliki dio ljubitelja Applea ostao je razočaran činjenicom kako se ova kompanija nije priklonila mobilnim trendovima i povećala ekran iPhonea koji je i dalje ostao istih 3,5 inča, dok su ekrani konkurentskih modela bili puno veći.

Ovaj problem riješen je sljedeće godine – iPhone 5 bio je najtanji i najlakši Appleov telefon do tada koji je napravljen od aluminija, a napokon je dobio veći, 4 inčni ekran, zajedno s 8MP kamerom i prednjom HD kamerom za videopozive. Tijekom 2013. sve se više pričalo o velikim potencijalnim problemima u koje bi ova kompanija mogla upasti na mobilnom tržištu zbog sve jače konkurencije čiji pametni telefoni imaju puno veće ekrane te sve jeftinijih telefona, a Appleov odgovor na to bio je predstavljanje jeftinijeg iPhonea.

Uz iPhone 5S koji je donio sličan dizajn i nabrijani hardver (jedan od najzanimljivijih noviteta bio je senzor za otiske prstiju), ova je kompanija u rujnu te godine predstavila i iPhone 5C s plastičnim kućištem i malo slabijim hardverom, no s obzirom da je ovaj telefon i dalje bio skup (bio je samo sto dolara jeftiniji u odnosu na 5S), dio korisnika koji su očekivali pristupačniju cijenu bio je prilično nezadovoljan s modelom 5C.

Najveću promjenu kada je u pitanju iPhone Apple je napravio 2014. godine kada su korisnicima ponudili upravo ono što su željeli – dva telefona s velikim dijagonalama ekrana. Klasični iPhone 6 tako ima ekran dijagonale 4,7 inča, dok je 6 Plus sa svojim velikim 5,5 inčnim ekranom 'zaprijetio' svim phabletima na tržištu. Novi modeli korisnike su privukli i sa snažnim hardverom, podrškom za NFC i Apple Pay, retina rezolucijom itd., no najvažnija novost ipak je bilo veliko povećanja ekrana. Na krilima ova dva telefona Apple je ostvario rekordne financijske rezultate, a u posljednja tri mjeseca 2014. Cookova kompanija prestigla je Samsung i postala najveća mobilna kompanija na tržištu.

Tržišni analitičari sumnjaju kako će Apple s iPhoneom 6S i 6S Plus ponoviti uspjeh zabilježen s prethodnim modelima jer ova dva telefona, koji su predstavljeni u rujnu prošle godine, ipak nisu donijeli velike novitete kakve je Apple predstavio sa 'šesticama'. Bolji hardver, kamera veće rezolucije te nova opcija 3D Touch (koja je zanimljiva, ali veliki broj vlasnika ovih telefona ipak je ne koristi), garancija je kako će Apple ponovno prodati veliki broj telefona, no pitanje je hoće li ta brojka nadmašiti prodaju prethodnih modela.

Za ovu godinu, Apple bi po prvi puta mogao predstaviti tri nova modela iPhonea – već u prvoj polovici godine očekujemo jeftiniji model 6C, dok iPhone 7 i 7 Plus očekujemo u rujnu. Prema dosadašnjim glasinama, ovi telefoni trebali bi biti vodootporni, a Apple bi na njima mogao u potpunosti izbacio klasični 3,5 mm priključak za slušalice te je sigurno kako ćemo tijekom sljedećih devet mjeseci čuti još veliki broj glasina oko toga što Tim Cook i ekipa pripremaju za njihov najvažniji proizvod.