Ubojstva, napadnute crkve, svakodnevni pritisak: progoni kršćana u svijetu porasli su 2018. šestu godinu zaredom, upozorila je u srijedu nevladina organizacija Otvorena vrata, u povodu objave svojeg godišnjeg indeksa

Protestantska organizacija analizirala je situaciju u 50 zemalja u kojima su kršćani izloženi nasilju, a ponekad i žrtve ubojstava, kao i opresije ili svakodnevne, diskretnije, diskriminacije.

Žrtve progona su ukupno 245 milijuna kršćana u svijetu - katolici, pravoslavci, protestanti, baptisti, evangelici, pentekostalci, kršćani bez domovine ili preobraćeni kršćani i dr., točnije "jedan od devet", dok je prošle godine progonjen bio jedan od 12, navodi organizacija.

Broj ubijenih kršćana porastao je s 3066 na 4305 između studenoga 2017. i listopada 2018., što je povećanje od 40 posto.

"Indeks ukazuje na progon kršćanskih manjina koji jača iz godine u godinu. Godine 2018. to se nastavilo", navodi Michel Varton, direktor Otvorenih vrata.

"Ono što je šokantno je to da je Afrika postala središte nasilja nad kršćanima" s 4165 ubijenih.

"Samo u Nigeriji ubijeno je 3731 ljudi", prema 2000 godinu dana prije, rekao je. Ta zemlja suočena je s dvostrukom prijetnjom, onom džihadista Boko Harama koji su sve nasilniji te stočara etničke skupine Peulsa koji se spuštaju na jug zemlje i sustavno napadaju kršćanska sela.

Na čelu popisa ponovno je, kao i prethodnih godina, Sjeverna Koreja, iako se ne može znati koliko je u toj zemlji točno ljudi stradalo je ne postoje pouzdani podaci.

Nevladina organizacija navodi da su "deseci tisuća kršćana" ondje zatvoreni u radnim logorima.

Slijede Afganistan, Somalija, Libija, Pakistan, Sudan, Eritreja, Jemen, Iran, Indija i Sirija u kojima se provodi "esktremni progon" kršćana.

Organizacija navodi da je "islamistički ekstremizam" od Afrike i Bliskog istoka do Azije u 38 zemalja od 50 "važan čimbenik" progona kršćana.

U indeksu se navodi također da se broj crkava koje su bile mete napada, zatvorene, oštećene, spaljene i sl. gotovo udvostručio, porastavši sa 793 na 1847, dok je broj pritvorenih kršćana porastao s 1905 na 3150 u istom razdoblju.

Među zemljama na koje se skreće pozornost je Alžir, gdje od studenoga 2017. vlasti zatvaraju protestantske crkve pod izgovorom da krše sanitarne propise.

Upozorava se i na Kinu, gdje se situacija jako pogoršala. U toj zemlji, u kojoj živi 100 milijuna kršćana, državni progon koji je do prošle godine bio ograničen na samo neke pokrajine prerasta u nacionalni fenomen.

U godinu dana broj pritvorenih kršćana i napadnutih crkvi povećao se deset puta.

Organizacija naposljetku napominje da su brojke koje je prikupila najvjerojatnije manje od realne slike.