U nedjelju, 30. lipnja 2019. godine, u istočnom dijelu grada Zagreba u naselju Sesvetska Sopnica svečano su obilježeni 10. susreti raseljenih vjernika Hrvata župa kotorvaroške doline (Kotor Varoš, Sokoline i Vrbanjci) u nazočnosti velikog broja vjernika, prijatelja i uzvanika tog živopisno-povijesnog kraja sjeverozapadne Bosne. Ovogodišnji jubilarni susreti započeli su svečanim misnim slavljem u 11 sati u franjevačkoj samostansko-župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske koje je predvodio kotorvaroški sin fra Petar Karajica, župnik župe sv. Franje Asiškoga iz Dobrinje kod Sarajeva uz suslavlje gvardijana samostana sv. Ilije Proroka u Zagrebu prof. fra Bože Lujića, sopničkog župnika i definitora Bosne Srebrene fra Zdravka Dadića, samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice i vlč. Štefana Markovića, člana međunarodnog bratstva „Redemptoris Mater“ u Sarajevu, ovogodišnjeg mladomisnika iz župe Rođenja BDM Kotor Varoš. Fra Petar je na početku misnog slavlja pozdravio sve okupljene vjernike naglasivši važnost ovakvih okupljanja kako u mjestima i župama gdje trenutno žive i rade, tako još više u zavičaju iz kojeg potječu. Okupljene je na kraju misnog slavlja u okviru župnih obavijesti pozdravio domaćin i župnik Sesvetske Sopnice fra Zdravko Dadić izrazivši zadovoljstvo što Kotorvarošani, i ne samo oni ovakvim okupljanjima čuvaju spomen na zavičajnu baštinu i krajeve iz kojih potekoše, a danas raseljeni u velikom broju napučuju i izgrađuju Hrvatsku, Europu i svijet.

Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz kotorvaroške doline, posebno njihove branitelje. Okupljene je na kraju misnog slavlja pozdravio sopnički samostansko-župni vikar i voditelj Odbora ovogodišnjeg okupljanja fra Stipo Karajica, zahvalio dobročiniteljima, sponzorima i volonterima, te pri tome izrazio zadovoljstvo što raseljeni vjernici kotorvaroških župa još uvijek održavaju svoje godišnje susrete u Hrvatskoj i u župi Sesvetska Sopnica, koja je pastoralno-duhovno povjerena franjevcima provincije Bosne Srebrene. Misno slavlje je skladnim pjevanjem poznatih pučkih pjesama uzveličao mješoviti župni zbor pod ravnanjem Petre Rehak, a nedjeljna misna čitanja, pripjevni psalam i zazive Molitve vjernika čitali su Ivana Kovačić, Ivka Škorić, Vinko Jelušić, Anamarija Bilobrk i Dražen Markota.

Obilježavanje jubilarnih susreta kotorvarošana u Hrvatskoj nakon mise je nastavljeno u kripti župne crkve prigodnim druženjem uz kršćanske „agape ljubavi“ uz kuhani grah, kobasice, piće i razgovor te glazbeno uveseljavanje poznatog hrvatskog kantautora i glazbenika Miroslava Škore, uz pratnju tamburaškog sastava Tamburiks iz Zagreba. Okupljeni su imali prigodu razgledati i štandove s narodnim rukotvorinama iz Kotor Varoša, Usore, Uskoplja, Žepča, Plehana i Posušja i nabaviti sebi za uspomenu i dar prijatelju.

Na kraju cjelokupnog programa predsjednik Udruge Kotorvaroških Hrvata u Zagrebu Marko Bilobrk i prof. dr. Ivo Pranjković su zahvalili ispred Udruge, članova Upravnog, pripremnog Odbora i okupljenih članova iz loze Pranjković, koji su se po prvi put organizirano i u većem broju pridružili zavičajnim sumještanima, koji ovakvim nastojanjima ne dopuštaju zaborav rodnog čovjeka i zavičaja. Misi i jubilarnim desetim susretima raseljenih Kotorvarošana u Hrvatskoj nazočili su brojni gosti i uzvanici: Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba sa suradnicima, Ivan Zeba, predstavnik Ureda za Hrvate izvan Hrvatske, dr. Ivan Marčeta, član Upravnog odbora UBH Prsten u Zagrebu, predsjednici Vijeća gradskih četvrti Donja Dubrava i Sesvete Milan Draženović i Stjepan Kezerić, Anto Ešegović, predsjednik mjesnog odbora Stari Retkovec, Dragan Juričević i Ivica Marčinković Zgrim, predstavnici vlasti Općine Kotor Varoš, Zoran Piličić, iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske, kao i značajan broj članova župno-pastoralnog i ekonomskog vijeća, Frame, OFS-a i volontera. Susrete su svojom nazočnošću podržali vjernici i prijatelji porijeklom iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, predstavnici i članovi zavičajnih udruga Jajca, Rame, Gruda, Banja Luke te kuburaške udruge Okić iz Klinča Sela, koje predvodio Mirko Smetko. Proslava jubilarnih susreta zaključena je u veselom raspoloženju u kasnim popodnevnim satima.

Tekst &fotografije: Ivonides Marković i Josip Tolić