• Proslavljen sv. Ilija u dolini rijeke Neretvice
  • Proslavljen sv. Ilija u dolini rijeke Neretvice
  • Proslavljen sv. Ilija u dolini rijeke Neretvice
Župa Solakova Kula za svog nebeskog zaštitnika pripremala  se trostrukim slavljem. Već u petak 21. srpnja započeo je susret Duhovni zvanja, dan poslije proslava Mlade mise don Marka Majića, a u nedjelju 23. srpnja u župnoj crkvi na Solakovoj Kuli proslavljen je patron župe.

Na samom početku Misnog slavlje sve prisutne svećenike, biskupa i časne sestre pozdravio je domaći župnik don Marin Marić, rekavši “Vjerni puče klišanski, dobro došli ovdje gdje ste naučili kako biti dobar čovjek, kako biti dobar vjernik, i kako čuvati sebe i sve ono što su nam naši preci darovali“ Svjestan, da danas slavimo trideset godina otkad su katolici i hrvati s ovih prostora protjerani, uzdignimo svoje molitve sv. Iliji da čuje naš vapaj i bdije nad našom Neretvicom“

Svečano Euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Pero Sudar, sin ove župe uz koncelebraciju don Ilije Dogana, don Drage Škarice, fra Ivice Karatovića i don Marina, župnika.

Biskup Sudar u prvom dijelu svojoj propovijedi naglasio je tko je bio sv.Ilija prorok te naglasio da je sv. Ilija branio vjeru u Boga, te naglasio važnost i prisutnost vjerovanja u ovog starozavjetnog proroka još od ranih vremena u našoj Solakovoj Kuli. U drugom dijelu propovijedi biskup Pero napomenuo je da rodna gruda i kolijevka, su nam darovanu, u tom daru važnost ima  naš identitet i vjernost onog što jesmo i tko smo. Na koncu je napomenuo kako se sječa 1994. godine i Uskrsnog vremena kada je došao na Solakovu Kulu i rekao da se ovdje više teško da što vratit, eto Bog nam daje snagu da smo nakon trideset godina opet skupa, na Ilijinom brdu. Upravo zbog toga ne smijemo prestati voljeti svoju rodnu grudu, svoj kraj, svoj hrvatski narod i svoju kolijevku, zaključio je Biskup Sudar.

Na koncu Misnog slavlja u ime duhovni zvanja riječ zahvale izrekao je biskupu Peri i župniku don Marinu ,don Drago Škarica, domaći sin i salezijanac, koji je rekao hvala za sve što činite za ovaj naš kraj i za našu župu.

Na samom kraju župnik Marić, zahvalio se svima koji su doprinijeli da današnji dan proslavimo u kršćanskom i bratskom okruženju, te pozvao sve da zajednički se okupimo oko obiteljskog stola uz pjesmu i druženje.

Valja spomenuti kako se blagdan sv. Ilije prenosi na najbližu nedjelju, zbog raseljenih vjernika kojima je uz vikend lakše se okupiti i doći na svoju rodnu grudu. Također duhovna zvanja ove župne zajednice redovno se jednom godišnje okupljaju u svom rodnom kraju, a ove godine je to bilo svečano jer kroz emocije i suze prisjećali su se ratnih godina i progona njihovih obitelji iz ovih krajeva.

Izvor: N24.ba