U utorak, 24. lipnja svečano je proslavljen patron župe Uzdol - sv. Ivan Krstitelj, a ovom prigodom obilježen je i srebreni svećenički jubilej don Ivana Stojanovića.

Samoj proslavi prethodila je duhovna priprava kroz dane devetnice od 15. do 23. lipnja. Sv. Mise kroz dane devetnice slavljene su u župnoj crkvi, a vjernici su u vremenu prije njih imali su prigodu za osobnu ispovijed.

U nedjelju, 22. lipnja, poslije Pučke sv. Mise, s početkom u 15 sati na igralištu koje se nalazi u blizini župne crkve, upriličen je Drugi malonogometni turnir na Uzdolu.

Na sami dan proslave, Bolesničku misu u 9 sati u župnoj crkvi predslavio je don Slavko Raič, vojni kapelan u HR. Poslije Mise uslijedio je već tradicionalni blagoslov vode sv. Ive.
Prije središnjeg euharistijskog slavlja u 11 sati, vjernici su imali priliku za osobnu ispovijed te obavljanje pučkih pobožnosti.
Svečanu pučku Misu uz koncelebraciju 16 svećenika u župnom dvorištu predslavio je don Ivan Stojanović, župnik zagrebačke župe Knežija. Pod ovim euharistijskim slavljem don Ivan, domaći sin, proslavio je i srebreni jubilej - 25 godina svećeništva.
Riječi dobrodošlice izrekao je uzdolski župnik vlč. Miljenko Džalto. 
 
Prigodna misna čitanja i Molitvu vjernika pročitale su mlade čitačice u narodnim nošnjama: Marija Krajinović i Marija Stojanović, a tekst Lukinog evanđelja navijestio je trenutno najstariji svećenik podrijetlom iz župe Uzdol, don Pavao Crnjac. Riječi prigodne propovijedi nazočnim vjernicima te slavljeniku don Ivanu uputio je provincijal Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca, don Pejo Orkić. U prigodnoj i nadahnutoj propovijedi don Pejo pozvao je nazočne vjernike da po zagovoru sv. Ivana nastoje biti neustrašivi i karakterni branitelji Božjeg nauka i zakona. Isto tako uputio i riječi poticaja te zahvale slavljeniku don Ivanu između ostaloga naglasivši kako se ne treba bojati nego po uzoru na sv. Ivana nastoji biti britak na jeziku, istinski Božji glasonoša i svjedok Njegove istine.
 
Tekst Molitve vjernika pročitale su isto tako dvije mlade čitačice u narodnim nošnjama i to: Marija Tadić i Ana Piplica.
Prije završnog blagoslova nazočnima se obratio župnik vlč. Miljenko, koji se zahvalio svima onima koji su doprinijeli ostvarenju ove svečanosti. U vremenu prije završnog blagoslova i otpusta naroda upriličena je međusobno darivanje, naime don Ivan i dragi gosti iz župe Knežija poklonili su mjesnom župniku tj. župi Uzdol dvije umjetničke slike, a vlč. Miljenko i domaći župljani uzvratili su umjetničkom slikom i replikom Uzdolskog križa.

Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličali su članovi: domaćeg župnog zbora fra Stjepan Barešić Uzdol, te dva gostujuća župna zbora Kamenjak iz Kruševa te Marije Pomoćnice Knežija iz Zagreba, a svi pod instrumentalnom pratnjom tamburaša iz Kruševa.
Nakon euharistijskog slavlja, prema najavi župnika, u župnom dvorištu uslijedilo je narodno veselje, jedno zajedničko kolo, koncert tamburaša iz župe Kruševo, te kulturno-umjetnička manifestacija Ivandanski svitnjaci u kojoj su pored domaćeg HKUD „Uzdol“ još nastupili i: župni zbor župe Knežija iz Zagreba, HKUD „Kruševo“ iz Kruševa, HKD „Napredak“ G. Vakuf-Uskoplje te HKUD „Naša baština“ iz Globarice. U župnoj kući te u njenoj blizini upriličen je susret duhovnih zvanja župe Uzdol i svečani ručak za sve nazočne svećenike i časne sestre. Okupljeni vjernici, (a posebno članovi gostujućih KUD-ova), osim ostalih mjesta, mogli su se okrijepiti u prostorijama pastoralnog centra don Dominik Stojanović i prostoru ispred njega. Proslava zaštitnika župe Uzdol jedna je od prigodna kada se mogu susresti domaći i iseljeni župljani župe Uzdol te njihova rodbina i prijatelji. 
Ovogodišnju proslavu i sve vezano uz nju prate i članovi dokumentarno-kulturnog i religijskog odjela HRT-a koji od 18. lipnja borave na Uzdolu gdje snimaju dokumentarni film radnog naslova „Ivandanjski svitnjaci“ o svetkovanju i običajima župljana Uzdola za Ivandan.

FOTOGRAFIJE pogledajte ovdje - kliknite
 
Tekst: Marinko Rumbočić