Budući da je vladajuća većina HDZ 1990 i SDA na protekloj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama izglasala provođenje medijske blokade, vjerojatno je većini promakla informacija da je jučer održana 6. sjednica Općinskog vijeća Prozor-Rama.

Na već spomenutoj sjednici jedna od točaka dnevnog reda bilo je i  Izvješće o izvršenju Proračuna općine Prozor-Rama za 2016. godinu. Iako je općepoznata sposobnost načelnikovih financijskih mešetara u skrivanju stvarnih tjekova potrošnje našega proračunskog novca, ipak ovaj put su pred sobom imali nešto teži zadatak jer je uludo potrošenog novaca bilo previše. Naravno, nije teško dokučiti  gdje se novac najviše trošio. Ivančeviću se tijekom ljeta načelnička stolica dobro tresla, te je pred izbore trebalo podmazivati i tamo gdje su stvari ranije funkcionirale prilično glatko. Novac na različite načine potrošen za kupovinu glasova trebalo je u proračunu negdje i prikazati, a gdje  nego na održavanje lokalnih putova.

Tako je načelnik za održavanje lokalnih putova u 2016. potrošio 3.985.262 KM.   

Imajući u vidu prikazane fiktivne stavke potrošenog proračunskog novca, slobodno možemo zaključiti da je Ivančevićeva predizborna kampanja u 2016. godini jedna od najskupljih predizbornih kampanja koju je jedan načelnik ikada u BiH proveo. Lokalni putovi su samo jedna od stavki koja otkriva da je financijsko izvješće frizirano.

U 2016. godini brk su omastile i vjerske zajednice, iako se nakon dugog niza godina na popisu ne nalaze Kuća mira i Starčki dom, jer tamo više ne stanuju načelnikovi politički dušebriznici.  

Donosimo prikaz izdavanja za vjerske zajednice:

Transfer vjerskim zajednicama izgleda ovako:
Humanitarne aktivnosti IZ 20,000 KM
Vjerske zajednice 100.000 KM
Izgradnja i rekonstrukcija vjerskih objekata 265.000 KM
Galerija Šćit 30.000 KM
Čitaonica IZ 20.000 KM
Grant vjerskim zajednicama (rezerve) 125.600 KM

 
Ako je naša sredina i po čemu poznata onda je to po indolentnosti prema kulturnim događanjima. Sudeći prema utrošenom novcu načelnik je protekle godine poduzimao ozbiljene korake da se to promjeni, te je u ramske kulturne događaje upumpao ogromna sredstava. Budući da se baš ne možemo sjetiti tih događaja, vjerojetno je potencijalnim općinskim kulturnjacima, dok ne dosegnu odgovarajući stupanj kulturne senzibilnosti da ih kultura uopće interesira, sredstva doznačavao za kultueno uzdizanje kod kuće podalje od očiju javnosti  jer je prosto nemoguće da smo za kultru u 2016. godini potrošili sljedeće iznose:
 
Transferi za projekte kulture 52.731 KM
Organiziranje stručnog simpozija 42.395 KM
Zaštita kulturnog naslijeđa 100.000 KM
Nevladine organizacije (rezerve) 60.110 KM
Grant za kulturu (rezerve) 51.771 KM


Gore rečeno se svakako ne odnosi na organiziranje znanstvenog skupa, koji je imao jasan politički cilj, pripremiti ramsku javnost za promjenu Dana općine.

Sumnjivih stavki bi se moglo nabrajati na pretek, no spomenut ćemo samo jednu. I pored ogromnog proračuna, što se uzgred budi rečeno ni po čemu ne osjeti u životu prosječnog ramskog čovjeka, načeniku je potrebno zaduživanje. Tako je na spomenutoj  sjednici vjećnike iznenado radni materijal prijedloga Odluka o zaduživanju općine kod komercijalnih banaka u iznosu od 600.000 KM koje trebaju biti iskorištene za plaće djelatnika jer općina više nema novaca.
 
OO HDZ BiH Rama