Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na sjednici utvrdilo Nacrt zakona o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je nakon sjednice kazao novinarima da će ovaj prijedlog biti upućen Predsjedništvu BiH, dodajući kako misli da "tu ne bi trebalo biti nikakvih problema".

Po njegovim riječima, prijedlog proračuna institucija BiH za 2015. godinu iznosi 950 milijuna KM, što je u skladu s Globalnim financijskim okvirom koji je donijelo Fiskalno vijeće.

- To je za financiranje, a imamo još 631 milijun KM što je za servisiranje vanjskog duga, koji uključuje obveze entiteta i Brčko distrikta BiH. Znači, da se automatski vrši pražnjenje u korist našega računa kod Centralne banke i to je prioritet u proračunu - kazao je Bevanda, ističući da će vanjski dug biti servisiran bez ikakvih problema.

Naveo je da je ovaj mjesec dana njega kao ministra financija u novom mandatu bio prioritetno posvećen radu na izradi proračuna za ovu godinu.

Podsjetio je da je Ministarstvo financsija i trezora BiH u prošlom sazivu Vijeća ministara uradilo jedan dokument, te da su se dogovorili da je fer i korektno da o tome raspravlja novi saziv Vijeća ministara BiH, jer će snositi ogovornost i za provedbu tog proračuna.

Ministar Bevanda je izrazio zadovoljstvo svim onim što je u proteklih mjesec dana urađeno. Ocijenio je da je to bio vrijedni rad uposlenika Ministarstva financja i svih onih kojima je u domenu rada kod svih proračunskih korisnika izrada proračuna.

- Ministarstvo je bilo otvoreno, radilo se danonoćno i zadovoljstvo mi je da je, nakon više konsultacija, ispravki, dopuna, razjašnjenja, danas proračun, za razliku od nekih prošlih godina usvojen jednoglasno - naveo je Bevanda.

Dodao je da on u sebi sadrži sve ono što proračun institucija BiH ima i što mu je obveza. Sve one obveze što institucije BiH imaju, svemu je udovoljeno.

- Povećani su proračuni svim sigurnosnim agencijama, ne zbog onoga što se jučer desilo, nego je to naše opredjeljenje. Osigurali smo, izdvojili sredstva za našu Direkciju za europske integracije koja ima povećan proračun iz razloga što stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i ono što je tražila Direkcija, ona je to i dobila - kazao je Bevanda.

Naveo je da su u odnosu na prethodni proračun, vraćena u Ministarstvo civilinih poslova sredstva, istina nešto umanjenja, ali u odnosu na prošlu godinu uvećana, za podršku kulturi, sportu i ostalim manifestacijama, jer u provobitnom prijedlogu tih sredstava nije bilo.

- Što se tiče Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i taj dio smo jednostavno razjasnili, participirali. Mislim da opredjeljenje da se radi na intenzivnom radu za potpis Akcijskog plana za provedbu Strategije, da je to put kako možemo u koordiniranoj akciji s ostalim nivoima vlasti osigurati, prije svega, sredstva za infrastrukturu, jer imamo puno povratničkih naselja gdje imamo izgrađene kuće, a ne može se njima prići - kazao je ministar Bevanda, prenosi Fena.

Potcrtao je da su odobrena sredstva iz državnog proračuna i za organizaciju dočeka Svetog oca, navodeći kako je prebitno da se ovaj proračun usvoji da bi ljudi koji pripremaju i taj događaj mogli imati financijska sredstva za njegovu realizaciju.