Bosna i Hercegovina je vjerojatno jedina zemlja na svijetu kojoj je Ured za hranu i veterinarstvo Europske unije (FVO) ocijenio negativnim cijeli akcijski plan za provođenje preporuka nakon obavljene kontrole, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

Naime, inspekcija FVO u siječnju je bila u BiH, i svi su očekivali da će odobriti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Europsku uniju iz objekata koje je BiH kandidirala. No, dogodilo se suprotno i odgovor je bio negativan. Inspektori iz Europske unije su dali preporuke što da se popravi, a Ured za veterinarstvo BiH je tvrdio je već u rujnu moguće da inspekcija FVO ponovo dođe u BiH.

No, Oslobođenje navodi kako europski inspektori sigurno neće doći u rujnu jer akcijski plan za realizaciju preporuka inspektora FVO nije prihvaćen. Prva verzija tog plana je u svih šest točaka ocijenjena negativnom, što se, kako tvrde izvori Oslobođenja, dosad skoro nigdje nije dogodilo.

BiH ima rok do 24. kolovoza da pripremi izmijenjeni akcijski plan, odnosno, novi napravi plan, pošto u prvom ništa ne valja, a ukoliko ga ne pošalje do 24., FVO će zatvoriti dokument i slučaj izvoza mlijeka u EU će biti riješen - izvoza neće biti.

Izradu akcijskog plana, kako tvrdi Oslobođenje vodio je stručnjak iz Slovenije, bivši inspektor FVO, koji je i prije dolaska inspektora u siječnju vodio kontrolni pregled objekata kandidiranih za izvoz.

Ako se čudo dogodi, pa se plan pripremi za tri dana, a FVO ga prihvati, treba najmanje šest mjeseci da se on provede, zatim treba prije kraja ove godine poslati molbu za dolazak inspekcije iz EU i pitanje je kada će oni doći.

''Onda treba sačekati odluku, i u najboljem slučaju, ako sve bude išlo bez problema, može se očekivati izvoz pred kraj naredne godine. Uz sve to, treba imati na umu da u BiH idu izbori i da se nekoliko mjeseci ništa neće raditi'', piše Oslobođenje.

Iz odgovora FVO na akcioni plan, jasno je da FVO nije uvjeren da protokol o veterinarskoj kontroli može funkcionirati, a fraze poput jačanja kooperacije i koordinacije nadležnih tijela njih ne zanimaju, traže konkretan plan.

Jedan od glavnih problema u ovoj priči, navodi Oslobođenje, je to što protokol predviđa da veterinarski inspektor, zaposlen u firmi za preradu mlijeka, potpisuje veterinarski certifikat za izvoz u EU, a Ured za veterinarstvo BiH je nadređena institucija tom inspektoru.

''Pitanje je kako Ured može biti nadređen inspektoru kojeg plaća kompanija i kako ga može sankcionirati ako ne radi dobro?'', pita se Oslobođenje.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u izjavi za Nezavisne novine, kazali su pak da je akcijski plan kasnio zbog poplava.

"Trenutno smo u stalnoj korespondenciji s FVO osobljem vezano za određene korekcije, tako da u najskorije vrijeme očekujemo finalizaciju akcijskog plana i odobrenje istog od FVO-a", kazali su u Ministarstvu.

No Oslobođenje tvrdi kako su trebali reći da su zbog neznanja i nestručnosti svih šest točaka akcijskog od FVO-a ocijenjene nezadovoljavajućim, te da se, bukvalno, radi novi plan.

bljesak.info