U BiH masovno propada cjepivo protiv koronavinisa, potvrđuju posljednji podaci iz entitetskih ustanova - Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Kako su objavile Nezavisne novine, od početka cijepljenja protiv koronavirusa u BiH su zbog istjecanja roka propale 1,229.434 doze cjepiva.

''Od početka cijepljenja u Republici Srpskoj propalo je 738.149 doza cjepiva zbog istjecanja roka, a najviše je propalo cjepiva proizvođača AstraZeneca'', naveli su iz Instituta za Nezavisne.

Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji jer je, prema podacima Federalnog zavoda, od početka cijepljenja protiv koronavirusa zbog istjecanja roka trajanja propalo 491.285 doza.

''Najviše doza cjepiva s isteklim rokom je proizvođača AstraZeneca (303.139), potom Pfizer (155.034), a manji broj doza u odnosu na ta dva proizvođača imamo cjepiva Moderna (20.540) te Sinopharm (8964) i Sinovac (3608 doza)'', potvrdili su iz Zavoda.

I dok su doze cjepiva koje su otpisane dobrim dijelom u BiH stigle besplatno, dotle će građani plaćati njihovo uništavanje.

Ednan Drljević, infektolog iz Opće bolnice "Abdulah Nakaš" Sarajevo, navodi više razloga zašto su cjepiva u BiH propala.

Jedan od glavnih razloga propadanja cjepiva je taj što smo većinu njih dobili iz donacija u kojima ih je bilo dosta sa skraćenim rokom trajanja.

Jedan od njih je i loša kampanja za promociju cijepljenja. Treći razlog propadanja velikog broja cjepiva je i pojava novih sojeva virusa koji su dosta blaži, pa je i zanimanje za cijepljenje automatski opalo.

Trenutačno je kod nas cijepljenje na jako niskoj razini, primanje booster doze je prošlo, a zanimanje za nove doze je minimalno.

Europska agencija za lijekove (EMA) planira do rujna odobriti cjepiva protiv novih sojeva koronavirusa za kampanje cijepljenja na jesen, izjavio je Marco Cavaleri, direktor strategije za biološke zdravstvene prijetnje i cjepiva EMA-e.

On je rekao kako je "prioritet EMA-e osigurati da ova cjepiva budu eventualno odobrena najkasnije do rujna".

''Tako bi EU mogao biti spreman za uvođenje novih kampanja imunizacije na jesen, a proizvodeći bi mogli prilagoditi svoju proizvodnju'', dodao je.

EMA je prethodno odobrila cjepiva Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax i Johnson&Johnson, ali regulatorno tijelo mora ponovno procijeniti cjepiva ako farmaceutske kompanije mijenjaju proizvod kako bi bio učinkovit protiv novih sojeva.